Search
Close this search box.

Radovi na sanaciji puta u Sokolovini mogli bi uništiti rafting sezonu

Foto: Gradski.me

Prve grupe posjetilaca već su osjetile užitak splavarenja Tarom. No u Udruženju žabljačkih raftera sa zebnjom dočekuju glavni dio sezone. Regionalni put Mojkovac-Đurđevića Tara, zbog radova u mjestu Sokolovina, otvoren je svega dva sata dnevno, što bi im, kažu, moglo potpuno uništiti kratku turističku sezonu od koje žive tokom čitave godine.

Lijepi dani već su prvukli prve ljubitelje raftinga. No dok stranci s uživanjem splavare Tarom, rafteri i trusitčki poslenici, sezonu od koje žive, dočekuju zabrinuti. Pitaju se kako da dovedu turiste kada se u mjestu Sokolovina, na regionalnom pravcu Mojkovac – Đurđevića Tara, zbog sanacije puta može proći samo u periodu od 12 do 14 sati.

„Gost koji je smješten u Mojkovcu ili Kolašinu, može da dođe do Tare za nekih sat, ali recimo, kako da se vrati, da ide na Šavnik, Žabljak, Nikšić, Podgorica, treba mu 5 do 6 sati, to je suludo, niko se neće opredijeliti za to. Most na Tari je drugo najposjećenije mjesto u Crnoj Gori, koliko ljudi tuda dođe samo zbog mosta i oni treba da se ograniče samo na 2 sata“, kazao je predsjednik udruženja raftera i stanovništa NP „Durmitor“ Veljko Ostojić.

Sve to, dodaje Ostojić, direktno ugrožava i više stotina zaposlenih u dvadesetak frimi koje žive od Suze Evrope.

Tarom se spustilo oko 28.000 turista, to vam sve govori. Trećina ih je sigurno došla tim putnim pravcem, a da ne pričamo koliko osoblja radi, na štandovima, restoranima, kampovima i koji dolaze iz tog pravca, koliko je dobavljač roba. Znači potpuno smo ugroženi ovim problemom Sokolovine“, dodao je Ostojić.

U Upravi za saobraćaj kažu da je sanacija ove višedecenijske crne tačke prioritet, kako zbog bezbjednosti putnika, tako i zbog mještana koji tuda svakodnevno prolaze. Sve je to, kažu, dogovoreno na sastanku sa predstavncima turstičkih organizacija.

„Svi moramo neku žrtvu da podnesemo, jer nije samo to turistička organizacija, tu su najviše mještani pogođeni, koji su svakodnevno tu, kojima treba prolaz. Mislim da je u ovom trenutku to najviše što smo mogli kompromisno da postignemo, da sve strane budu zadovoljne“, kazao je Vlado Keković iz Uprave za saobraćaj.

„Nas niko nije pitao. Triturisitčke su sastale i dogvorili od 12 do 2 sata, mislim da je to van svake pameti, onda ajde da zatvorimo, da batalimo turizam i sve“, kazao je predsjednik udruženja raftera i stanovništa NP „Durmitor“ Veljko Ostojić.

Ostojić poručuje nadležnima da su i protesti opcija. Za njih je zaključuje, jedino rješenje, obustava radova do septembra.

„Naravno da ćemo protestovati ako nam ne izađu u susret. Znači tražimo totalnu obustavu radova“, kazao je Ostojić.

Projekat sanacije puta u Sokolovini koji obuhvata izgradnju potpornih konstrukcija i nekoliko galerija vrijedan oko 10,5 miliona eura, dodijeljen je podgoričkoj firmi Inermost. Prema ranijim najavama iz ministarstva saobraćaja rok za završetak radova je oktobar ove godine.

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci