U Podgorici se od početka procesa imunizacije vakcinisalo 11.500 osoba, 1.400 je primilo drugu dozu, a odziv je dobar i među medicinskim radnicima, prosvjetarima i novinarima, kazala je doktorka Doma zdravlja Slađana Račić.

Račić je u Jutarnjem programu RTCG, sve vakcine su odobrene od međunarodnih agencija za ljekove i Svjetske zdravstvene organizacije, pa i Astrazeneka, te da su istraživanja do sada pokazala da u broju onih kod kojih se pojavila trobmoza nakon vakcinacije i onih koji nijesu vakcinisani, nema velike razlike.

“Istraživanja su u toku i dalje je stav svih da je korist od vakcine veća od mogućih rizika”, naglasila je Račić.

Vakcinacija se, kako je dodala, obavlja na nekoliko punktova, i za sad bez problema i većih čekanja.

“Medicinskih radnika iz Doma zdravlja vekcinisano je 780, a to je oko 50 odsto, prosvjetnih radnika oko 600, a novinara oko 200”, kazala je Račić.

Ona je dodala da Dom zdravlja ima oko 3.500 AstraZeneke vakcine, te da dinamika isporuke prati potrebe, pa očekuju nove doze uskoro.

“Imamo doze Sputnjik vakcine za revakcinaciju, a od 8. aprila očekujemo da počne i imunizacija sa Sinofarm vakcinama”, kazal je Račić.

Kako je istakla do sada se za vakcinaciju prijavilo oko 84.000 građana, a 24.000 je vakcinisanih.

“Od 1. aprila na dnevnom nivou se vakciniše oko 100 ljudi koji su se samoinicijativo prijavili. Od prošle sedmice je krenula i vakcinacija sa osobe starije od 65 godina, i do sada se vakcinisalo oko 6.000 ljudi. Jako je bitno da svi stariji od 60 godina se prijeve za vakcinaciju jer su u većem riziku od poljedica i eventaulno smtri od virusa”, naglasila je Račić.

Ona je istakla da nema gužve na punktovima za vakcinaciju i da se posao organizuje dobro, pa građani ne čekaju najviše 15 minuta do pola sata.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta