Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Foto: AP

Foto: AP

Piše: Goran Vojković

AKO SMO imali imalo sumnje – više nemamo. Putin je novi Hitler. Poremećeni psihopat koji je stjecajem okolnosti došao na čelo velike sile. Netko tko bi, u nekim boljim okolnostima, pričao svoje gluposti polupijan u kakvoj zabačenoj mahali ruske provincije.

No, Putin je tu, svojim djelovanjem je uzrokovao nevjerojatna razaranja i patnje i – nije mu dosta, on bi i dalje, dok ne ispuni svoj iracionalni cilj vraćanja nekadašnjeg teritorija i sjaja SSSR-a, makar taj SSSR nije realno nikada imao neki posebni sjaj. 

Jugoslavenski diktator Josip Broz Tito je SSSR upoznao prilično dobro – i njegov stav o SSSR-u se može sažeti u činjenici da je za pristalice sovjetskog modela socijalizma otvorio Goli otok (tek kasnije su tamo slali klasične kriminalce), a sam se radije družio sa zapadnim vođama i okrunjenim glavama.

Putin ne poštuje ni živote svojih vojnika, što bi tek drugima radio?

Pisali smo prije pola godine, no podsjetimo se – način na koji je Putin poslao svoje vojnike da ginu u Ukrajini, potpuno nespremne, neopremljene, u zgusnutim kolonama koje su bile laka meta ukrajinske obrane – govori da taj čovjek i režim na čijem je čelu ne poštuje ni živote vlastitih vojnika. Koliko mu tek malo onda vrijede životi drugih? Strašno je koliko ljudski život malo vrijedi u tom Putinovom iracionalnom režimu!

Sada gledamo nastavak priče – Putin nedostajuće vojnike pokušava nadomjestiti mobilizacijom. Sada je spreman na suvremenu zapadnu tehniku i motivirane ukrajinske branitelje poslati ljude u četrdesetim i pedesetim godinama koji su zadnji put pušku vidjeli prije par desetljeća, a i tada im je vojna obuka bila očajno zastarjela. Putina i uvlakače i ulizice, pse rata oko njega, nije briga hoće li imati 100, 1000 ili 10.000 mrtvih, bitna im je samo vlast i njihova zamišljena povijesna misija.

Sukob civilizacija je sukob vrijednosti

Putin govori o sukobu civilizacija. No, zanimljivo, i sam je u kombinaciji zapadnjačkog političara – plavom odijelu i crvenoj kravati. Govori o sukobu civilizacije u zemlji čiji bogataši kupuju stanove i vile na mrskom Zapadu i šalju svoju djecu na školovanje u vrhunske škole tog istog Zapada. Govori to u zemlji gdje su pojam zapadnjački automobili, zapadnjački mobiteli i zapadnjačka moda. 

Jedini sukob civilizacija je tu u vrijednostima – ali ne onima o kojima Putin govori. Sukob je tu zbog sloboda koje idu uz zapadnu civilizaciju, a kojih se Putin grozi. Kao prvo, to je sloboda izražavanja misli, sloboda govora i kako bi se cinično reklo – sloboda nakon govora. Ima naime i Zapad svojih problema i promašaja, ali ako govorite i pišete o njima, na Zapadu nećete dobiti otrovani čaj, ispasti kroz prozor ili u boljem slučaju završiti na robiji. 

Sloboda koju kao građanin imate u zemljama zapadne civilizacije, pravo na političko i drugo izražavanje, pravo biranja stila života, sve, naravno, dok time ne ugrožavate druge, to je nešto što je Putinu neprihvatljivo i što ga intimno plaši. Zbog toga je napao Ukrajinu – ne zbog eventualnog približavanja NATO-u jer s NATO članicama već graniči i realno nitko ga nije planirao napasti. Napao je Ukrajinu zbog približavanja Ukrajine Europskoj uniji, što znači približavanje zapadnim vrijednostima.

Napasti klasično vojno, tenkovima, topovima i pješadijom drugu suverenu državu, Ukrajinu, još i članicu UN-a od davne 1945., nitko nije očekivao. Svijet je danas toliko povezan, toliko globaliziran i toliko na sve načine umrežen da u takvom ratu svi gube – no Putina to očigledno nije bilo briga. Nije ga briga ni za svoje ni za tuđe vojnike, ni za civile, ni za koga. Jedino što ga je briga je očuvanje vlasti – pa i mobilizaciju provodi ponajviše po siromašnim regijama, često naseljenih neruskim narodima, a ne po Moskvi i Sankt-Peterburgu.

Zapad ne smije s Putinom ponoviti grešku kao s Hitlerom

Prije nekoliko sati je Putin formalno pripojio dijelove druge suverene države. Prijeti i dalje. Jednako kao što je nekada Hitler pripajao dijelove drugih država i prijetio. No, Zapad pogrešku koju je napravio s Hitlerom ne smije ponoviti – Putinu se ne smije popuštati. 

Ako se Putinu dopusti da prisvoji dijelove druge države, Putin neće na tome stati, kao što ni Hitler nije stao. I ne samo da Putin neće stati, već će se pojaviti i stotine drugih malih Putina po svijetu tražeći komade teritorija drugih država. A tek onda ćemo imati globalni problem. Nove ratove, nove agresije, nove patnje. To kao svijet ne smijemo dopustiti. 

Ovo je već u nekom smislu svjetski rat jer se vodi za očuvanje načela na kojima postojeći svjetski poredak, a koji je osiguravao mir u velikom dijelu svijeta nakon 1945. godine, počiva. A to je poštivanje granica između država i zabrana agresivnog rata.

Ukrajini treba pomoći još više

Nakon ove farse s pripojenjem Rusiji dijelova Ukrajine, Ukrajini treba pomoći još jače – vojno, politički i blokadom Rusije dok se ne povuče s okupiranih teritorija. Jednostavno, prihvatiti načelo da se silom mogu mijenjati državne granice bi značilo prihvatiti agresivni rat kao legitimni način vođenja politike, a dva svjetska rata govore što to znači. To se ne smije dopustiti jer smo se onda vratili stoljeće unatrag, ali s puno razvijenijim oružjima.

Što se samog Putina tiče, njemu treba jasno reći da ga čeka sud za ratne zločine. Kao što je čekao Miloševića. Neka druga varijanta za nekog tko je prouzročio toliko zla više nije prihvatljiva.

Usput, zanimljivi su ovi zapadnjački ljubitelji Putina, tog ovodobnog Hitlera, tako aktivni i borbeni po međumrežju. Dive mu se, njegovoj odlučnosti i borbi protiv Zapada, koristeći upravo zapadnjačke vrijednosti i slobode protiv kojih se bori taj isti Putin, i to na društvenim mrežama koje je taj isti Putin u svojoj zemlji ograničio ili potpuno zabranio.

Izvor: Index.hr

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta