U Institutu za bolesti djece pušten u rad automatizovani digitalni RTG aparat

U Institutu za bolesti djece (IBD) svečano je pušten u upotrebu automatizovani digitalni RTG aparat sa pratećom opremom koji će, kako je saopšteno, omogućiti bolji dijagnostički kvalitet rentgenološke slike uz redukciju doze zračenja na neophodni minimum.
Foto: Vezuv/Dejan Lopičić

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) su kazali da je više od 90 hiljada eura za nabavku ovog aparata obezbijedila kompanija Vezuv-Volcano.

Direktor IBD-a, Velibor Majić, kazao je tokom svečanog puštanja u rad aparata, da je ovo jedna od najvećih pojedinačnih donacija u istoriji te organizacione jednice KCCG-a.

On je naveo da ovo nije prva donacija kompanije Vezuv bolnici koja brine o zdravlju najmlađe populacije.

Majić je rekao da su djeca budućnost svake zemlje i najvažniji resurs koji ima.

“Smatram da je ovo pun pogodak, uložiti novac na ovako nešto i nadam se da ćemo ga što manje koristiti, a kad ga koristimo, da bude na dobrobit svih nas”, naglasio je Majić.

Načelnica Centra za radiološku dijagnostiku IBD-a, Zorka Ilić, istakla je da je rentgen dijagnostika, iako najstarija radiološka procedura, i dalje nezaobilazna metoda u dijagostici i liječenju većine kliničkih stanja i oboljenja.

“To je najčešća inicijalna radiološka procedura i u pedijatrijskoj populaciji, a nerijetko i krajnja, koja olakšava i omogućava postavljanje precizne dijagnoze posebno kod oboljenja respiratornog trakta, oboljenja i traume koštano – zglobnog sistema i kod nekih akutnih stanja u radiologiji”, naglasila je Ilić.

Ona je ukazala da se u IBD-u uradi godišnje između 13 i 14 hiljada ekspozicija na rentgen apatatu, uključujući ambulantne i bolničke pacijente.

Novi rentgen aparat je, prema riječima Ilić, najnovije generacije, prilagođen dječijoj populaciji.

“Aparat šro je najvažnije, ujedno i najveći benefit, omogućava bolji dijagnostički kvalitet rentgenološke slike uz redukciju doze zračenja na neophodni minimum, kao i mogućnost arhiviranja i čuvanja slike”, pojasnila je Ilić.

Direktorica korporativnih komunikacija Vezuv grupe, Lena Bošković, naglasila je da je ovo još jedna potvrda opredijeljenosti kompanije da podržavaju zajednicu u kojoj posluju.

“Donacija i puštanje u rad automatizovanog digitalnog RTG aparata sa pratećom opremom simbol je nesebične brige o zdravlju svih nas, posebno najmlađih”, naglasila je Bošković.

Ona je kazala da je proteklih godina KCCG bio ključan u pružanju medicinske pomoći, liječenju bolesnika i podršci onima koji su se suočavali s raznim zdravstvenim izazovima.

“Zdravstveni sistem je temelj svakog društva, a podržavanje institucija kao što je KCCG ključno je za osiguranje pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane”, istakla je Bošković.

Ona je rekla da ovom, kao i donacije koje planiraju da realizuju u narednim mjesecima, žele da podrže napore bolnica i domova zdravlja u pružanju vrhunske medicinske usluge, nabavci neophodne opreme i unaprjeđenju kvaliteta života pacijenata, posebno djece kao najosjetljivije kategorije.

“Vjerujemo da je ulaganje u zdravlje naše zajednice ključno za izgradnju bolje budućnosti za sve nas”, zaključila je Bošković.

Svečanom puštanju u rad aparata prisustvovali su direktor KCCG, Aleksandar Radović i generalna direktorica Vezuv grupe, Danijela Jović sa saradnicima.

Radović je ovim povodom Jović uručio zahvalnicu.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments