Search
Close this search box.

Pulicerova nagrada za novinarstvo pripala Pro Publici i Asošijeted presu

Foto: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodijeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izvještavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbjeđujući putovanja. Agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izvještavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrada za izvještavanje u javnom intresu dodijeljena je Džošui Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskom i Kirsten Berg kao novinarima Pro publike.

Fotografije AP-a snimljene su širom Latinske Amerike i duž američko-meksičke granice u Teksasu i Kaliforniji u godini kada su migracije bile jedna od najvećih tema na svijetu.

Nagradom je ovenčano 15 fotografija zaposlenih u agenciji AP, a to su Greg Bul, Erik Gej, Fernand Ljano, Marko Ugarte i Eduardo Verdugo, kao i dugogodišnjih honoraraca AP-a Kristijana Čaveza, Feliksa Markeza i Ivana Valensije.

Pulicerov odbor je dodijelio i priznanja za istaknut rad u oblastima kao što su književnost, muzika i pozorište.

Nagrade su ustanovljene testamentom novinskog izdavača Džozefa Pulicera.

Nagradama upravlja Univerzitet Kolumbija u Njujorku, koji je i sam bio u vijestima zbog studentskih demonstracija protiv rata u Gazi.

Pulicerov odbor sastao se prošlog vikenda van Kolumbije kako bi razmotrio kandidate za nagradu.

Odbor je prošlog četvrtka u saopštenju pozdravio studente-novinare na Kolumbiji i drugim univerzitetima širom zemlje zbog njihovog rada na pokrivanju pomenutih demonstracija.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci