Foto: UGC

Radio-Televizija Crne Gore (RTCG) već 25 dana ne obavještava javnost o epilogu konkursa za novi vizuelni identitet te medijske kuće i da li su tačne nezvanične informacije da je poništen, dok je proslava dana Televizije u ponedjeljak prošla bez najavljenog „bogatog i reprezentativnog“ događaja predstavljanja ishoda konkursa.

Duže od tri sedmice je proteklo od kada je glavni producent RTCG, reditelj Gojko Berkuljan, kazao Pobjedi da je zbog situacije „koja je duboko uzdrmala javnost“ konkursni žiri organizovao vanredno zasijedanje sa kojeg će zaključci biti dostupni javnosti u najkraćem mogućem roku.

Situacija o kojoj Berkuljan govori kao o „uznemiravajućoj“ za javnost odnosi se na Međunarodni javni konkurs za izbor jedinstvenog vizuelnog rješenja loga RTCG na kojem je prvorangirano rješenje koautora Orina Ivana Vrkaša i Marka Vilipića ispred zagrebačke firme „Ivorin atelier“, a koje neodoljivo podsjeća na znak jednog od Google servisa, za što su trebali dobiti 16.000 eura.

Vrkaš je 7. novembra objelodanio da je nezvanično obaviješten da Javni servis neće isplatiti predviđene nagrade, te da će konkurs biti poništen, a u komunikaciji sa novinarom Pobjede tada je kazao kako su napadnuti i oklevetani, te da su se zbog toga odlučili da objave potpuni sadržaj njihovog rada, ali ipak nije negirao nevjerovatnu sličnost sa jednim od vizuelnih rješenja kompanije Google, ali i za toliku sličnost okrivio žiri i RTCG.

Berkuljan, koji je posljednji put sa Pobjedom komunicirao 3. novembra nakon čega je ignorisao pitanja da li će konkurs biti poništen, te da se nagrade neće isplatiti, dilemu zbog čega, iako je odluka o izboru tri najbolja rješenja donešena 20. oktobra, RTCG još uvijek na svojim platformama nije javnosti omogućila uvid u nagrađena rješenja, objasnio željom da za dan Televizije, 27. novembra, organizuju predstavljanje novog vizuelnog identiteta.

– Kao što je i svake godine običaj da se na dan Televizije osvrnemo na reprezentativne stvari koje smo u protekloj godini napravili i postigli, kao i da javnosti predstavimo naše planove za budućnost, tako smo željeli da taj dan iskoristimo kako bi detaljno predstavili i viziju novog vizuelnog identiteta RTCG. U sklopu svečanosti povodom dana Televizije 27. novembra, kao centralni događaj je planirana detaljna prezentacija prvorangiranog rješenja, a za prateći događaj je postojala ideja da se organizuje izložba svih pristiglih rješenja, a koja su ispunjavala formalne uslove za učešće. Jednostavno smo od ishoda konkursa željeli da napravimo bogat i reprezentativan događaj – kazao je Berkuljan početkom novembra.

Od najavljenog „bogatog i reprezentativnog“ događaja na proslavi upriličenoj u ponedjeljak, međutim, nije bilo ništa, kao što ni nakon 25 dana crnogorska javnost nije imala priliku da vidi zaključke sa vanrednog zasijedanja konkursnog žirija „u najkraćem mogućem roku“, niti da čuje potvrdu, ili demanti, informacije da je konkurs poništen.

Međunarodni konkurs sa nagradnim fondom od 22.500 eura, nakon usvajanja rebalansa finansijskog plana RTCG 22. juna, a kojim je za konkurs za novi logo bilo predviđeno 35.000 eura, raspisan je 28. avgusta i trajao je do 6. oktobra.

Drugorangirani su bili banjalučki koautori Aleksa Doveden i Milutin Meksić, ispred firme „Forma plus“, a trećerangirano je bilo rješenje Slobodana Jovanovića iz Beograda. Za drugo i treće mjesto predviđene su nagrade u iznosima od 4.000 i 2.500 eura.

Članovi konkursnog žirija su bili grafički dizajner iz Crne Gore Nikola Bada Radonjić kao predsjednik, grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro, filmska producentkinja Jelena Mišeljić, grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić, grafički dizajner Orsat Franković, Berkuljan i rukovodilac promocije programa Jovo Vukčević.

Žiri je ocjenjivao rješenja u dva kruga. U prvom krugu, u kojem su „otpala“ 42 ponuđena rješenja (od ukupno 45), od čega 21 rješenje crnogorskih autora, održanom 17. oktobra žiri je formirao nerangiranu listu najuspješnijih rješenja koja su kvalifikovana za drugi krug. On je održan 24. oktobra u kojem su učesnici pred žirijem branili svoja rješenja.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić dan kasnije donio je odluku o izboru tri najbolje rangirana rješenja.

Na pitanje koje mehanizme je RTCG koristila u procesu izbora rješenja, radi zaštite od plagijarizma, te da li je Javni servis tražio mišljenje Direkcije za intelektualnu svojinu po pitanju apsolutnih, ali i relativnih razloga koji mogu da onemoguće međunarodnu registraciju izabranog loga kao žiga, Berkuljan je ranije kazao Pobjedi da ono što žiri ne može, niti je u stanju i obavezi da radi, je provjera autentičnosti ponuđenih rješenja.

Prema njegovim riječima, autori su bili u obavezi da izjavom garantuju da je rješenje sa kojim apliciraju autentično autorsko djelo.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta