NAJNOVIJE

Foto: MPNI

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, Zavodom za školstvo i NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” sprovelo je od 18. do 22. marta 2024. godine uspješnu kampanju promocije upisa u predškolsko vaspitanje, osnovnu i srednju školu u Beranama, Baru, Nikšiću i Podgorici.

Kako je saopšteno iz resora prosvjete, nauke i inovacija, tim sastavljen od predstavnika navedenih institucija i NVO, posjetio je u proteklom periodu četiri opštine gdje su razgovarali s roditeljima i djecom o značaju obrazovanja, posebno ističući važnost podrške roditelja u obrazovnom procesu.

Promocija upisa započela je u Beranama u JPU “Radmila Nedić”, a nastavljena je u školama u Baru, Nikšiću i Podgorici.

“Roditeljima su pružene sve neophodne informacije o postupku upisa djece, a učenicima devetog razreda su pružene smjernice za nastavak školovanja u srednjoj školi. Takođe, posebna pažnja posvećena je inkluziji Roma i Egipćana u obrazovni sistem Crne Gore, sa ciljem povećanja stope njihovog obrazovanja. Ova kampanja je u skladu sa Strategijom za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period 2021-2025. Roditeljima je tokom razgovora predočeno zalaganje države za inkluziju ove zajednice kroz različite mjere podrške, uključujući besplatne udžbenike, prevoz, stipendije i angažovanje saradnika u socijalnoj inkluziji”, kazali su iz MPNI.

Iz Ministarstva su kazali da je tim koji je sproveo kampanju posebno zadovoljan brojem roditelja koji su prisustvovali promocijama u svim opštinama, što ukazuje na važnost obrazovanja u RE zajednici.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta