Manifestacija “Mjesec poštovanja džeza” počeće danas projekcijom filma “Lift za gubilište” iz 1958. godine reditelja Luja Mala u sali Dodest u 16 sati.

Film “Lift za gubilište” je osvojio francusku filmsku nagradu “Louis Delluc” (1957) za najbolji debitantski igrani film nacionalne kinematografije.

Radi se o veoma originalnom kriminalističkom filmu u kojem je reditelj Mal u svojoj 25. godini na maestralan način stilski oblikovao francuski novi talas, sa sjajno dočaranim sumornim osvjetljenjem pariških ulica noću, čemu doprinosi i izvrsna fotografija Henrija Deaija te osloncem na džezu Majls Dejvisa, nadogradio motivima i ikonografijom američkog noar filma.

U okviru ciklusa “Džez na filmu” sjutra će u istzrom terminu biti prikazan film “Paris blues” (1961). Glavne uloge tumače slavni američki glumci: Sidni Poatje kao džez saksofonista, Edi Kuku i Pol Njumen kao trubač Remi Boven.

Film je poznat i po stimulativnom džezu čuvenog američkog pijaniste i kompozitora Djuka Elingtona, koji je napisao muziku za film i izdao album za izdavačku kuću “United Artist”, 1961. godine. Za muziku iz filma “Paris Blues” Elington je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju muziku na filmu na 34. izdanju dodjele Oskara. Muzika za film snimljena je u njujorškom studiju Reeves Sound Studios, 2. 3. maja 1961. godine.

Shodno odluci Instituta za javno zdravlje broj mjesta je ograničen (sala DODEST do 30 mjesta), a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta