Search
Close this search box.

Pristupanje država Zapadnog Balkana EU od ključnog značaja za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Foto: MEP

Regionalna saradnja, integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i dobro upravljanje od ključne su važnosti za razvoj i prosperitet Jadransko-jonskog regiona, poručeno je na Devetom godišnjem forumu Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), koji se 15. i 16. maja održava u Šibeniku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, delegaciju Crne Gore na Forumu predvodi Bojan Božović, državni sekretar u ovom resoru, koji je kazao da je Crna Gora zahvaljujući saradnji u okviru EUSAIR-a dobila značajnu podršku za infrastrukturne projekte, što je državi omogućilo bolju povezanost sa regionom, bolju zaštitu biodiverziteta, razvoj održivog turizma i bolje upravljanje.

„EUSAIR Crnoj Gori pruža priliku da njeguje dobrosusjedske odnose, jača svoje upravljačke kapacitete i lakše pristupa fondovima Evropske unije za projekte koji su usaglašeni sa ciljevima i prioritetima EU. Za nas je posebno značajan stub ,,Plavi rast“, kojim Crna Gora koordinira zajedno sa Grčkom, jer se u okviru ovog prioriteta jača plava ekonomija i omogućava bolja zaštita biodiverziteta“, kazao je Božović na panelu na visokom nivou, dodajući da je za Crnu Goru i ostale države kandidate za članstvo u narednom periodu naročito važna implementacija nedavno usvojenog Plana rasta za Zapadni Balkan.

U saopštenju se dodaje da su prije početka foruma, ministri i visoki zvaničnici iz zemalja Jadransko-jonskog regiona usvojili Šibeničku deklaraciju.

U Deklaraciji se, između ostalog, ističe snažna posvećenost aktivnostima na regionalnom, nacionalnom, prekograničnom i međunarodnom nivou u pogledu razvoja Jadransko-jonskog regiona. Takođe, Deklaracijom su pozvane evropske institucije, države obuhvaćene strategijom i drugi akteri da ojačaju predanost realizaciji uspješnih makroregionalnih projekata, uz neophodnu političku podršku, garantovano finansiranje i prepoznatu dodatu vrijednost.

“Organizovan u okviru hrvatskog predsjedavanja Strategijom pod motom „Oblikujemo budućnost EUSAIR-a“, Deveti EUSAIR forum okupio je predstavnike 10 država Jadransko-jonskog regiona u cilju razmjene mišljenja i iskustava u pogledu regionalne saradnje i izrade vizije ovog makroregiona u periodu nakon 2027. godine”, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

EUSAIR, jedna od četiri makroregionalne strategije EU, predstavlja platformu Evropske unije kojom se podržava socioekonomski razvoj Jadransko-jonskog regiona kroz saradnju država članica i država kandidata za članstvo u EU. Strategija obuhvata deset zemalja: četiri države članice EU (Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija), pet zemalja kandidata za članstvo (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija), kao i San Marino.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci