„Priključti više od 30 solarnih ili vjetro elektrana prije dogradnje kapaciteta prenosnog i distributivnog sistema“

Klub poslanika Pokret Evropa sad predao je juče u skupštinsku proceduru Predlog za izmjenu i dopunu Zakona o energetici.
Foto: Skupstina.me

Cilj je rješavanje problema priključenja elektrana koje se napajaju iz obnovljivih izvora energije na način što se omogućava priključenje uz operativna ograničenja ili priključenje sa ograničenom odobrenom snagom, saopštio je šef Poslaničkog kluba PES Vasilije Čarapić.

Prema njegovim riječima, implementacijom ovog rješenja stvorili bi uslove da se na prenosnu mrežu priključi više od 30 solarnih ili vjetro elektrana i prije neophodne dogradnje kapaciteta prenosnog i distributivnog sistema, što je investicija čija realizacija može potrajati između sedam do 10 godina.

“Očekujemo široku podršku u Skupstini Ctne Gore za usvajanje ovog predloga budući da se ovom mjerom i) značajno poboljšava investicioni ambijent za ulaganja u energetski sektor, ii) pozitivno utiče na prihodnu stranu budžeta, iii) značajno doprinosi realizaciji ciljeva iz Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Crne Gore do 2030. godine”, napisao je Čarapić na mreži X.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments