foto: AP

Uoči sastanka Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Ohridu procurio je non pejper u kome se i Beograd i Priština upozoravaju kakve bi posljedice mogli da snose ukoliko u potpunosti ne prihvate Evropski sporazum o Kosovu. U pomenutom dokumentu do kojeg je došla “Nova” izdvaja se pet ključnih poruka – od upozorenja da bi moglo da dođe do potpunog prekida evropskog puta i izolacije, do nagrade u vidu strateškog partnerstva sa Zapadom.

Redakcija portala i lista “Nova” došla je ranije do dokumenta koji su izradile evropske diplomate kao platformu za dalje razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem. Sudeći po oštrini tog non pejpera, jasno je da su međunarodni posrednici izgubili strpljenje i da su odlučni u namjeri da obje strane (u najkraćem mogućem roku) privole da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa, na koji se čeka najmanje 10 godina.

Dokument sam po sebi nije finalni, ali poruke iz njega će biti prenijete Vučiću i Kurtiju.

Obustavljanje evropskog puta

U non pejperu se podsjeća da sporazum podržava svih 27 zemalja EU i da će uslijediti ozbiljne posljedice ukoliko ga Beograd i Priština ne prihvate. U tekstu se jasno navodi da će onom ko odbije potpisivanje sporazuma biti obustavljen put evropskih integracija.

“Srbija i Kosovo mogu da nastave da uživaju u prednostima postojećih aranžmana sa EU i ostatkom zapadne zajednice samo ako se u potpunosti posvete tome da postanu konstruktivni igrači u naporima EU i Zapada na izgradnji mira i stabilizaciji. Ne postoji način da se to zaobiđe”.

Gubitak dosadašnjih beneficija

U non pejperu se upozorava i da će prekidom evrointegracija Srbija izgubiti dosadašnje beneficije, a to u praksi znači mnogo toga.

Iako Srbija već dugo ne napreduje na putu ka EU, zvanični prekid evrointegracija doveo bi do ukidanje pristupa IPA fondovima, a to znači u prosjeku oko 250 miliona evra bespovratne pomoći, ali i drugih donacija. Podsjećamo, EU je nedavno samo za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša izdvojila oko 650 miliona evra.

Ukoliko bi EU odlučila da potpuno prekine pregovore sa Srbije, pitanje je i da li bismo mogli da zadržimo bezvizni režim.

Izolacija i unutrašnja previranja

Evropske diplomate takođe upozoravaju da bi sa obustavljanjem evroitegracija uslijedila izolacija i unutrašnja previranja. Oni u dokumentu nisu precizirala šta bi to konkretno značilo u praksi.

Aleksandar Vučić ranije je izjavio da bi neprihvatanje evropskog plana o Kosovu bi moglo da dovede do izolacije Srbije, a time i do povlačenja investicija.

Gubitak podrške pet zemalja koje priznaju Kosovo

U non pejperu na više mjesta naglašava se da je iza evropskog sporazuma o Kosovu stalo svih 27 država članica i da će Srbija, ukoliko ga ne prihvati do kraja, izgubiti podršku i onih pet članica koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

“Bez obzira na ishod, EU i NATO će na kraju govoriti jednim glasom o Kosovu”.

Prištinske vlasti se upozoravaju da moraju da ispoštuju prethodno potpisane sporazume (to znači osnivanje ZSO), te da će odbijanje Kosova da to učini imati ozbiljne posledice.

Strateško partnerstvo sa Zapadom

Ukoliko prihvati sporazum za Srbiju se predviđa, kako piše u dokumentu, snažno strateško partnerstvo sa zapadnom zajednicom.

“Ovo partnerstvo će transformisati Srbiju u ključnu regionalnu ekonomsku i političku pokretačku snaga, a prihvatanje predloga EU će je približiti i zajednici kosovskih Srba”, piše u dokumentu.

izvor: nova.rs

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta