Prijestonica turizma raskopana uoči sezone

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dok se Budva priprema za novu turističku sezonu, najave za predsezonski period su među hotelijerima veoma optimistične. Turistička organizacija Budve potvrđuje da veći hotelski kompleksi već bilježe 10 odsto bolju popunjenost u ovom periodu u odnosu na prethodnu godinu. Veći priliv gostiju se očekuje za uskršnje i majske praznike.

Međutim, dok se hoteli koji su uključeni u organizovani turizam mogu pohvaliti uspješnom predsezonom, postoje izazovi koji nagovještavaju neizvjesnosti za glavnu turističku sezonu.

Dragan Purko Ivančević, član Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, ističe da neuređene plaže, turistička mjesta i putna infrastruktura predstavljaju ozbiljne prepreke za optimalno funkcionisanje sezone.

Izazovi

Kako će se Budva, uz neuređenu infrastrukturu kao i sve ostale izazove, nositi s očekivanim prilivom turista – ostaje da se vidi.

„Trenutno u Budvi boravi oko 9.000 turista od čega je njih oko 5.500 u privatnom, a oko 3.500 u hotelskom smještaju. Struktura gostiju u ovom trenutku je heterogena sa naglaskom da u hotelskom smještaju dominantno borave turisti iz Njemačke, Velike Britanije, Poljske, Bugarske, Francuske, Turske, Albanije i Srbije, a u privatnom smještaju turisti iz Rusije, Srbije, Turske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana. Ukoliko bi se trend dolazaka, koji je je najavljen u predsezoni, nastavio i u glavnoj turističkoj sezoni, možemo očekivati od pet do 10 procenata bolju sezonu“, kažu podaci TO Budva.

Masovni turizam

Ivančević je za Pobjedu kazao da se radi o uspješnoj predsezoni u hotelima tj. smještaju koji je uključen u organizovani turizam, ali on čini samo 10 odsto ukupnih kapaciteta.

„Hoteli su veoma uspješno rezervisani i već od sredine marta su počele prve grupe gostiju. Popunjenost za april i maj je izuzetno visoka, tako da je teško pronaći slobodnih 10 soba. Međutim, kada je riječ o nadolazećoj sezoni, situacija postaje složenija i neizvjesnija. Naime, hotelski smještaj čini samo 10 do 12 odsto ukupnih kapaciteta, dok je komplementarni smještaj još uvijek izvan legalnih tokova i nije povezan s komercijalnim sektorom niti organizovano plasiran na tržištu. Za taj segment trenutno ne postoji jasno određen početak niti procjena popunjenosti“, naglašava Ivančević.

Kao izazove u turizmu ove godine ističe nedostatak uređene putne infrastrukture i nedostatak uređenost turističkih lokacija kao i destinacije u cjelini.

„Vrlo je problematično predvidjeti kako će ova sezona funkcionisati. Prošle godine, u julu i avgustu, svjedočili smo turizmu koji je bio neorganizovan, stihijski, što je rezultiralo zagušenjima i problemima za avanturiste koji su stizali avionima iz evropskih destinacija, suočavajući se s dvostruko dužim transferom od aerodroma do hotela nego što je trajao njihov let. To znači da je teško govoriti o kvalitetnom organizovanom turizmu u tom periodu, a stanje bukinga i prodaje kapaciteta u tom vremenu ostaje neizvjesno“, kaže Ivančević.

Što se tiče osnovnog smještaja, tu misli na hotele koji su uključeni u programe organizovanog turizma i turoperatore, očekuje se da će biti izuzetno dobro popunjeni do polovine juna, s visokim očekivanjima i za septembar i oktobar.

„Hoteli u Boki, kao i tri hotela u Bijeloj, Kumboru, Bečićima i Budvi, veoma su dobro popunjeni i bukirani. Međutim, taj kapacitet je mali u poređenju s ukupnim smještajem za koji ne postoje precizne statistike“, kaže Ivančević, dodajući da Crna Gora ima najlošiju strukturu na Mediteranu kada je riječ o smještajnim kapacitetima.

„Problematičan je odnos između osnovnog hotelskog smještaja i komplementarnog, koji obuhvata privatne sobe, apartmane i veliki broj takvog smještaja koji posluje u sivoj zoni. Ova siva ekonomija narušava crnogorski turizam i još uvijek nije dovedena na prihvatljiv nivo“, ističe Ivančević, dodajući da je veliki problem trenutno što je, uprkos većem broju turista u hotelima, obala još uvijek neuređena, a zakupcima nijesu ustupljena kupališta.

Neozbiljno upravljanje

„Imamo i radove u turističkim mjestima, smeće, divlje deponije pored puteva, neuređenu putnu infrastrukturu prema izletištima koje teško možemo ponuditi turistima jer se na glavnim putevima ili zaustavlja saobraćaj ili se vozi jednom trakom. Da ne govorimo kakav je izgled tih puteva. Ovo što se radi u turističkim mjestima trenutno je odraz jednog neozbiljnog upravljanja turističkim proizvodom. Nadležni za upravljanje trebalo bi da naprave program kada na nekom određenom mjestu treba da budu prisutne građevinske mašine, a kada turisti. Ne treba zaustavljati razvoj, ali to treba raditi onda kada se ne ugrožavaju turistički tokovi i promet“, poručuje Ivančević, ističući da u ovom trenutku, kada imamo veći broj organizovanih grupa turista, šaljemo sliku neuređene destinacije i nikako ovo ne korenspondira sa onim što su naši turisti imali kada su bukirali odmor u Crnoj Gori.

„Nijesu očekivali neuređena mjesta, ovako neuređeni obalni pojas, nedefinisane korisnike morskog dobra, još uvijek imamo kanalizacione ispuste…“, kaže Ivančević, dodajući da sve ovo što nam se sada dešava može biti jako loša poruka koja se može odraziti na sljedeće godine.

„Trenutna situacija može imati negativan uticaj na već potpisane ugovore za sljedeću godinu, koji su već zaključeni na berzi u Berlinu. Strahujemo da će gosti početi davati loše ocjene, što bi moglo imati štetan uticaj na turizam, koji predstavlja osnovnu privrednu granu Crne Gore“, kaže Ivančević, koji poručuje na kraju da postoji velika potreba za drugačijim pristupom upravljanju turizmom, pozivajući na osnivanje posebnog resora u izvršnoj vlasti koji bi bio odgovoran za upravljanje turističkim tokovima i sprečavanje pojave ovakvih problema u budućnosti.

U ,,Hajatu“ bilježe rekordne brojeve

Menadžerka Hyatt Regency Kotor Bay Resort Larisa Jovanović kazala je Pobjedi da njihov kompleks ima goste tokom cijele godine i da već u martu bilježe rekordne rezultate.

„Gosti su nam tokom zime dolazili i uživali u ljepotama Bokokotorskog zaliva. Budući da naš hotel nije sezonskog karaktera, možemo da se pohvalimo dobrom popunjenošću i tokom zimske sezone, a već od polovine marta bilježimo i rekordne brojeve za ovo doba godine. Prva nedjelja aprila nam protiče u izuzetno dobroj popunjenosti i što je jednako važno, uz pozitivne komentare gostiju. Vjerujemo da je ovo odličan pokazatelj dobre sezone koja nam predstoji“, kaže Jovanović i dodaje da su tokom zime najviše imali gostiju iz Kine, Turske, Albanije, SAD, kao i iz regiona.

„Od prethodnog mjeseca povećan je broj gostiju iz Zapadne Evrope. Najave za ovu sezonu su veoma dobre. Primjetan je trend rasta broja rezervacija i sigurni smo da ćemo biti zadovoljni popunjenošću i rezultatima. Posebno raduje buđenje tržišta koja nam nijesu bila u fokusu prethodnih godina i vjerujem da imamo mogućnost da i te šanse iskoristimo u godinama koje dolaze“, kazala je Jovanović.

Avio-povezanost ključna za bolju posjećenost tokom čitave godine

Larisa Jovanović ističe da je za uspjeh ključna bolja avio-povezanost.

„S tim u vezi, moramo još mnogo da radimo da Crnu Goru učinimo dostupnom tokom čitave godine. Tokom ljetnje sezone imamo veći broj i letova i destinacija sa kojih dolaze, međutim činjenica je da imamo potencijala da razvijemo ovaj segment i budemo mnogo primamljiviji turistima. Veća frekvencija lou kost (low cost) letova značila bi gostima koji ne žele da potroše previše novca za avio-kartu, ali su i te kako spremni da taj novac potroše u zemlji koju posjećuju“, poručuje Jovanović.

U ,,Rivijeri“ ranije počela predsezona nego prošle godine

Direktor hotela Rivijera u Petrovcu Nemanja Kovačević izjavljuje da su gosti počeli stizati mnogo ranije nego prošle godine, kada su počinjali sa radom tek krajem aprila. Ističe da su ove godine počeli već 1. aprila, primajući goste iz Zapadne i Sjeverne Evrope.

„Mi smo preko zime zatvoreni i ove godine smo počeli sa radom ranije. Prošle godine smo otvorili krajem aprila. Destinacije sa kojih nam dolaze gosti u predsezoni su iz Zapadne i Sjeverne Evrope. Već imamo solidnu popunjenost od 60 odsto, po nekim nižim cijenama“, kaže Kovačević, dodajući i da su najave za sezonu solidne i smatra da će biti bolja, po njegovoj procjeni, za 10 odsto u odnosu na prošlu. Međutim, kako je naveo, plate radnicima rastu, tako da u suštini ti troškovi će uticati da stopa profita bude veća neznatno u odnosu na prošlu godinu.

„Veliko je interesovanje iz regiona za sezonu. Počeli smo da primamo značajan obim rezervacija, vidim da i agencije bolje rade. Region kreće od juna do kraja septembra. Trenutno su nam gosti Francuzi, Njemci i Poljaci. To su stariji gosti, penzioneri i njima je sve organizovano preko agencije. Tu nema neke vanpansionske potrošnje. Pomažu nam da ,,uhodamo“ hotel, dobijemo neka sredstva i pribavimo radnu snagu“, kazao je Kovačević.

U Ulcinju hoteli puni vikendom

Pi-ar hotela Nobel u Ulcinju Vildana Čičić kazala je da sada goste imaju uglavnom vikendom i da su to stanovnici Albanije sa čijim agencijama sarađuju. Za jun, jul i avgust su već popunjeni i trenutno rade na postsezoni.

„Lijepo vrijeme privlači i goste iz Podgorice, ali uglavnom vikend. Maj nam je rezervisan za seminare pa se nadamo dobrom bukingu“, kazala je Čičić.

Ona smatra da će ova sezona biti jedna od boljih i da su trenutni građevinski radovi i pripreme koje Opština Ulcinj odrađuje kada su u pitanju infrastruktura grada samo privremeni problem prilaza određenim objektima.

„Nadamo se boljem izgledu grada, a ostalo je sve do nas kako da privučemo i zadržimo goste“, kaže Čičić.

Navodi da su cijene na nivou prošle godine i ističe da već sada pripremaju postsezonu.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments