NAJNOVIJE


Foto: SOBNOR
Delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica i OBNOR-a Zete, danas su obilježile 20. mart kada je prije 82 godine, mučki ubijen Budo Tomović u mjestu Crkvine kod Kolašina, dok je obilazio svoje jedinice sa kojima je učestvovao u Narodno oslobodilačkoj borbi.

“Danas smo se poklonili sjenima i djelu narodnog heroja Buda Tomovića, borca za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo i njemu u nezaborav na spomen bisti u Podgorici položili smo cvijeće i odali dužnu počast. Spomen bista narodnog heroja Buda Tomovića, je otkrivena oktobra mjeseca daleke 1959. godine u Podgorici i nalazi se ispred Kulturno infoformativnog centra koji sa ponosom već 59 godina nosi njegovo ime. Budovi posmrtni ostaci 13. jula 1957. godine sa Crkvina su prenijeti i sahranjeni na Gorici u Podgorici, gdje su i ostali posmrtni ostaci narodnih heroja”, saopštio je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

Budo Tomović rođen je 21. septembra 1914. godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju na Cetinju, u Podgorici i Nikšiću. Došavši na studije u Beogradu on se odmah uključio u studenski pokret u kome je radiotokom studiranja, borio se za jedinstvo studenskog pokreta i bio učesnik i organizator radničkih štrajkova i studentskih demonstracija. Član KPJ postao je 1935 godine.


Poslije završenog pravnog fakulteta otišao je u Prag gdje je počeo da studira ekonomiju. Ali poslije završene druge godine studija, vlasti Kraljevine Jugoslavije nijesu mu dale pasoš za ponovni odlazak u Prag, zbog čega se vratio u rodni kraj i zaposlio kao advokatski pripravnik.

Kao advokat u Podgorici često je zastupao i besplatno branio siromašne. Aktivno je učestvovao u radu SKOJ-a i KPJ. Bio je jedan od petorice urednika lista “ Glas Crne Gore” koji je tada pokrenut u Podgorici. Budo Tomović je bio sekretar pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Crnu Goru i član pokrainskog komiteta KPJ za Crnu Goru, dok je na Šestoj konferenciji SKOJ-a izabran u članstvo Centralnog Komiteta Saveza Komunističke Omladine Jugoslavije. Neumorno je radio na pripremama Trinaestojulskog ustanka.

Najveću aktivnost posvetio je omladini, tako da je njegovom inicijativom 1941. godine formirana Crnogorska narodna omladina. Na predlog Vrhovnog Komandanta Jugoslovenske Armije, proglašen je za narodnog heroja 11. jula 1945 godine.

“Danas, živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifačističku prošlost, kada je fašizam uzeo maha, kada se pokušavaju veličati one ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, a blate se oslobodioci i rodoljubi a ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja iz drugog svetskog rata. Često zaboravljamo na one koji sa dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one koji su stvarali nasu lijepu zajedničku državu. U tom smislu smatram da je u budućnosti veoma važna zajednička saradnja svih antifašističkih i slobodarskih organizacija iz regiona, kao jedinstvene porodice u cilju očuvanja mira i dobrobiti svih naroda i narodnosti kod nas i u okruženju i očuvanje istorijske istine za buduće generacije”, isakao je predsjednik SOBNOR-a.

Zato, dodaje, antifašizam ostaje naš trajni i vjekovni put Crne Gore.

“Moramo mladima pokazati zašto je antifašizam za njih, i za sve buduće generacije, od životnog značaja. I zašto je fašizam u bilo kojoj formi apsolutno neprihvatljiv. U svemu ovom posebno važnu ulogu ima naša organizacija – SOBNOR-a Crne Gore”, kazao je Radojević.

On ističe da od Vlade Crne Gore imaju finasijsku podršku, te u tom smislu očekuju od opštinskih organa u narednom periodu jasnu podršku ovoj slobodarskoj organizaciji koja baštini i promoviše antifašizam, kod nas i u regionu, obilježavanjem jubileja, naučnim skupovima, prigodnim svečanostima i brojnim javnim manifestacijama.

“U sklopu ovog oštro dižemo glas i najoštrije osuđujemo nedavne pojave vandalizama i skrnavljenje spomenika i spomen obilježja neodgovornih ljudi, koja su se dešavala nedavno kod nas i u regionu, kao i pokušaji rehabilitacije ratnih zločinaca. U tom smislu oštro osudjujemo takvu reviziju istorije. Pozivamo sve antifašiste i časne ljude da se uključe u borbi protiv povampirenog fašizma bilo koje vrste, nacionalizma i istorijskog revizionizma. Naša je trajna obaveza i najmanje što možemo da uradimo je da nikada ne zaboravimo, one koji su svoje živote ugradili za slobodu našeg grada i naše domovine. Nadamo se da će časni i junački život narodnog heroja Buda Tomovića, biti uzor mladim generacijama i naraštajima a ova spomen bista će na ovom istom mjestu vječno ostati da nas na to podsjeća. Neka vječno žive sjećanja na našeg Buda,  i neka vječno žive sjećanja na našu slavnu NOB-u”, zaključio je Radojević.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta