Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ CG) je saopšteno da su im prijavljena 253 slučaja obolijevanja od šuge u Crnoj G ori, u periodu od 1. januara do 27. novembra ove godine, piše Dan.

“Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori u vezi sa obolijevanjem od šuge je stabilna i uobičajena. Uglavnom se radi o pojedinačnim slučajevima obolijevanja ili u krugu porodice”, navode iz IJZCG.

Oni su istakli da je prva mjera za suzbijanje i sprečavanje daljeg širenja kuge isključivanje oboljele osobe iz vrtića, škole i sa posla do završetka liječenja. Potrebno je sprovesti pojačan epidemiološki nadzor nad bliskim kontaktima, u periodu od četiri do šest nedjelja.

Najviše oboljelih u posljednjih mjesec, prema podacima IJZCG, bilo je u Podgorici (20), Beranama (12) i Rožajama (pet).

Danu su se prethodnih dana obraćali roditelji djece predškolskog uzrasta, koji su tvrdili da imaju saznanja da u vrtićima ima više djece koja su oboljela od šuge, ali da se navodno te informacije kriju.

Iz IJZCG su odgovorili da „u podgoričkim vrtićima nije registrovano obolijevanje od šuge u epidemijskoj formi“, ali nijesu precizirali koliko djece ima šugu.

Dorektorica JPU „Đina Vrbica“ Bojana Razić kratko je kazala za Dan da im nije poznato da u njihovim vrtićima ima djece oboljele od šuge.

I direktorica JPU „Ljubica Popović“ Vesna Nikolić rekla je za Dan da u toj ustanovi nemaju nijedan prijavljen slučaj šuge. Ona je objasnila da ovakvu vrstu informacije mogu imati samo ako im se obrate roditelji ili Institut za javno zdravlje.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta