Regionalni književni festival “LiTeritorija” u organizaciji KIC “Budo Tomović” počeo je utorak veče u Dodestu u skladu s festivalskom temom “Gdje je priča?”. Festival se zatvara večeras, 9. maja čitanjem priča književnika koji su učesnici „LiTeritorije”

Prve večeri osmog izdanja “LiTeritorije” književni kritičar Vladimir Arsenić i književnici Tijana Rakočević, Marina Gudelj i Željko Janković pokušali su odgnetnuti gdje je rodno mjesto priče i pričanja, kao i njenog današnjeg pozicioniranja u književnosti, kod čitalaca, kao i samih pisaca.

Zato ne čudi što je Arsenić upravo krenuo s pitanjem gdje je priča, na što je Rakočević odgovorila da je po njoj priča u svakodnevici, u onome što se dešava malim ljudima na različitim meridijanima. Napominje i da joj se čini da ponekad svi pričamo jednu istu priču, i da je to ono što omogućava da se svi mi u njima pronađemo.

– Priča je zapravo u svakom od nas, na tome insistiram – rekla je Rakočević, dodajući da je to i dio njenog autorskog prosedea.

Potreba afirmacije priče

Otvarajući festival direktorica KIC-a Aida Batilović, kazala je da se iz godine u godinu na “LiTeritoriji” pokreću različite književne teme, razgovori i čitanja, afirmiše dobra savremena književnost i približavaju njeni pisci i čitaoci.

– Time se neprekidno širi književna teritorija ovoga festivala, kao i njegov značaj među kulturnim događajima grada. Danas on ima vidljivo mjesto na regionalnoj književnoj festivalskoj sceni i vrlo smo ponosni na to – rekla je Batilović, napominjući da ovogodišnja tema ukazuje na potrebu afirmacije priče, a da učesnici festivala obećavaju nove, svježe perspektive i relevantan kritički i teorijski diskurs, a što je najvažnije, upravo kroz priče učesnika “LiTeritorije”.

Marina Gudelj napominje da ona ne može pisati ako prethodno nije bila “izložena” okolini, jer, ako se piše preturajući samo po sopstvenoj nutrini, može se postati dosadnim. A, opet, sve ono što doživljavamo, doživljavamo kroz sebe, kaže Gudelj.

– Priča je po meni neki drugi put. Ona je i dalje dio realnosti, jer mislim da priče koje nisu vezane za nešto s čim se možemo poistovijetiti neće dugo živjeti. Priča po meni počinje od pomisli kako bi nešto moglo biti drugačije, ili drugačije rečeno, nepredvidivo. Tu je meni priča – kaže Gudelj.

Željko Janković napomenuo je da priči ne prilazi uvijek iz ugla autor, pisca, već često i uloge čitaoca.

– Čitalac žudi za smislom u tekstovima, a priča ga često poriče. Čak i onda kad je zaokružena, priča prihvata ono što se u filozofiji nazivan radikalnom kontingencijom i slučajnošću. Prosto, besmislena je kao voda. I možda je razlog zašto prosječni čitalac i dalje žudi za romanom, jer te priče traju duže, a savremeni roman nije ništa drugo do niz ulančanih priča, koji teži za integracijom drugih književnih rodova i žanrova, i to ga na prvi pogled čini superiornijim, iako priča u njemu prebiva i pokreće ga. Zato, ne znam gdje je priča – rekao je Janković na kraju.
image

Zanimljivo je da su svi pisanje priča ili pripovijetki posredno ili neposredno doživjeli kao neku vrstu pripreme za pisanje romana, kao ipak dominantne književne forme.

Sinoć su se u Dodestu predstavili Alena Begić, Srđan Gavrilović i Nikola Nikolić.

Festival “LiTeritorija” završava večeras, 9. maja, čitanjem priča u Dodestu. Program počinje u 20 časova. Učestvovaće književnici koji su govorili prethodne dvije večeri, kao i Srđan Srdić, koji je tokom festivala vodio radionicu pisanja kratke priče.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta