Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pixabay

U Crnoj Gori su 32 privatne ordinacije obezbijedile do pedeset odsto niže cijene ultrazvučnih ili mamografskih pregleda, pregleda magnetnom rezonancom, kao i ginekoloških pregleda, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Brini o sebi.

Iz te NVO su saopštili da tokom oktobra organizuju osmu kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom „Pođi na kontrolu“.

“Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, dok su preventivni pregledi najefikasniji način za smanjenje broja oboljelih, a time i smrtnosti od karcinoma dojke”, rekli su iz te NVO.

Kako su istakli, o značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da je karcinom dojke izlječiv u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.

Iz te NVO su naveli da se kampanja održava uz partnerstvo sa Institutom za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, dodajući da su ih podržali agencija Vision Event, kompanija Hoffmann-La Roche, Novartis i Glosarij CD.

“Dok su 32 privatne ordinacije širom Crne Gore obezbijedile preventivne preglede po povlašćenim uslovima”, dodali su iz NVO Brini o sebi.

Oni su rekli da, s obzirom na to da je kod žena često oboljenje i karcinom grlića materice, namjera kampanje je motivisati sve žene da obavljaju i redovne ginekološke preglede.

“Kako smo svjedoci da je ženama, posebno iz socijalno ugroženih porodica, prioritet da prvenstveno zbrinu djecu i porodicu, a sebe i svoje zdravlje stave na posljednje mjesto, NVO „Brini o sebi“ obezbijediće besplatne preglede za žene iz socijalno ugroženih porodica”, kaže se u saopštenju.

Direktorka Instituta za onkologiju Sanja Lekić rekla je da je karcinom dojke najučestalija maligna bolest globalno.

“To nam nameće moralnu i profesionalnu obavezu da svoje znanje i vještine iz ove oblasti usmjerimo ka podizanju svijesti o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti”, istakla je Lekić.

Kako je pojasnila, upravo činjenica da se bolest otkrivena u ranom stadijumu, kada je tumor manji od jednog centimetra /cm/ i nijesu zahvaćene žlijezde u pazušnoj jami može izliječiti minimalnim terpijskim procedurama, pacijentkinje izlaže manjem distresu, omogućavajući kvalitetan zivot i održavanje društvene aktivnosti i radne sposobnosti.

“Karcinom grlića materice spada u najčešce malignitete. Na našim prostorima, nalazi se na četvrtom mjestu po učestalosti”, rekla je Lekić.

Ona je kazala da, budući da se bolest može spriječiti, kao i izliječiti ukoliko se otkrije u ranom stadijumu, nema opravdanja za visoku incidencu i stopu mortaliteta od te bolesti, koja je posebno izražena u manje razvijenim regionima svijeta.

Lekić je apelovala na sve žene da obavljaju redovne ginekološke preglede i odazivaju se pozivu za skrinin preglede.

“Sa ciljem da se preduprijedi razvoj bolesti i potencijalna bolest otkrije u ranoj fazi, kroz obavljanje prevetivnih pregleda, 32 ordinacije širom Crne Gore obezbijedile su do 50 odsto niže cijene ultrazvučnih ili mamografskih pregleda, pregleda magnetnom rezonancom, kao i ginekoloških pregleda”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, detalji o popustima nalaze se na sajtu www.briniosebi.me i na Fejsbuk /Facebook/ stranici NVO Brini o sebi.

Izvor: Mina

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta