Search
Close this search box.

Presuda Ratku Koljenšiću 17. juna

Tužilaštvo je juče zatražilo od Višeg suda da Ratka Koljenšića osudi na 30 godina robije jer je 29. aprila 2013. godine u Ulici carice Milice u Beogradu pomogao Saši Cvetanoviću da likvidira Nikolu Bojovića dok je odbrana ovog optuženog tzražila oslobađajuću presudu.

Sutkinja Vesna Kovačević je izricanje presude zakazala za 17. Jun.

Advokat Boris Marinović je u završnim riječima kazao da se optužbe tužilaštva protiv Koljenšića zasnivaju na kontradiktornom I nepouzdanom iskazu Miloša Vojinovića te da je jedina krivica njegovog branjenika što je poznavao pokojnog Slobodana Šaranovića koji je prema stavu Tužilaštva naručilac ubistva i Sašu Cvetanovića.

-Koljenšić nije imao saznanja i da nije mogao da pretpostavi šta je bila namjera Cvetanovića, kada su se sreli tog dana kada je ubijen Nikola Bojović.

Samo tri mjeseca posle ubistva Bojovića, kada bi sjećanje svjedoka trebalo da bude najsvežije, Vojinović je rekao da je čuo od Miloša Delibašića da je za ubistvo plačeno od 15-20.000 eura a godinu kasnije, po zamolnici tužilaštva Crne Gore, tvrdi da se radi o 30.000 eura. Može se zaključiti da ovaj svjedok ne govori ono što je čuo, već ono što mu je rečeno da kaže u okviru dogovora sa tužilaštvom Srbije – kazao je advokat Marinović.

Uvezanost Vojinovića sa istražnim organima, po ocjeni advokata Marinovića potvrđuje se i njegovom tvrdnjom da su on I Delibašić znali da se na snimku ubistga Bojovića vidi I Koljenšić.

– Kao su oni mogli da znaju za postojanje I sadržinu snimka obzirom da oni nijesu bili objavljeni u interesu strage. Očigledno je da je sadržaj snimaka saopšten svjedoku saradniku nakon hapšenja, pa je, pravljen scenario navodnih razgovora, sa ciljem da se preko Koljenšica, koji se nije skrivao, inkriminiše Cvetanović, koji se nije mogao prepoznati na snimku – kazao je advokat.

Koljenšić je kako je naveo desetak minuta prije ubistva bez skrivanja napustio mjesto gdje je ono izvršeno, kretajući se normalno.

-Tek je kasnije saznao da je ubijen brat Luke Bojoviće Nikola, pa mu nije bilo teško povezati da je to mogao učiniti Saša Cvetanović.

Sam Koljenšić kaže:“ čovjek koji je ubio Nikolu živi kod mene u ulazu možeš da zamisliš. Nema ni dinara, potrošio sve pare na zeranje-bijelo.

Optuženin Koljentiću bi mogao da se optuži za neprijavljivanje krivičnog djala a ne za ovo za koje se tereti – kazao je Marinović.

Za odbranu Koljenšića snimci sa mjesta ubistva Nikole Bojovića ovom optuženom idu prilog.

-Koljenšić nije skrivao svoj identitet, šetao jebez kape sa izvršiocem u kvartu gdje ima veliki broj kamera, a sve to govori da nije znao za namjere Cvetanovića. To što je Koljenšić izvadio ruku iz džepa može se tumačiti kao otpozdrav a ne kao davanje znaka Cvetanoviću da tu sačeka žrtvu. Posebno bih naglasio da se Bojović parkirao nepropisno sa očitom namjerom da se tu kratko zadrži, i pošao prema pekari – pojašnjava Marinović.

On je sudu predočio da je od ubistva Bojovića prošlo 11 godina I da za to vrijeme Koljenšić nije počinio ni jedno krivično djelo.

Sa druge strane Tužilaštvo je kazao da postoji dovoljno dokaza koji upućuju na krivicu Koljenšića, da je ubistvo naručio pokojni Slobodan šaranović I da je zločin počinjen iz koristoljublja.

Koljenšić optužen je da je pomogao u ubistvu Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, za novčanu naknadu u iznosu od 30.000 eura koju mu je obećao Slobodan Šaranović.

Koljenšić se tereti da je sredinom 2013. Godine zajedno sa Milošem Vojnovićem, Slavišom Novaković i Goranom Maletićem (rođen Bojanić) postao pripadnik kriminalne organizacije koju su formirali Miloš Delibašić i pokojni Slobodan Šaranović.

Odlukom suda u beogradu srpski državljani Saša Cvetanović i Slaviša Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, dok su Nikšićanin Ratko Koljenšić i Beograđanin Miloš Delibašić dobili po 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Svjedok saradnik Tužilaštva Miloš Vojnović osuđen je na 17 godina zatvora, a Goran Maletić (rođen Bojanić) na godinu. Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud.

Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci