Preporuka školama da nadoknade propušteno gradivo radnim danima, a ne subotama

Foto: Gradski.me

U cilju nadoknade obrazovno-vaspitnog rada za period od 19. do 22. februara, kada nastava nije realizovana zbog štrajka prosvjetnih radnika, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa Zavodom za školstvom uputilo je preporuke direktorima škola.

“U skladu sa opštim dijelom javno važećeg obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, osnovne škole mogu realizovati radne, nenastavne dane ( obavezne aktivnosti) ili slobodne aktivnosti (prošireni dio). U srednjim školama se mogu realizovati obavezni izborni sadržaji u gimnazijama ili slobodne aktivnosti u srednjim stručnim školama”, navodi se u preporukama Ministarstva.

Predlažu, kako se ističe, da škole izvrše zamjenu termina za realizaciju nastavnih i nenastavnih dana, tako što će propuštene radne dane da realizuju u toku petodnevne radne sedmice, a nenastavne dane da realizuju subotom.

“Smatramo da je ovo najbolje rješenje i za učenika i za prosvjetne radnike i roditelje”, naveli su iz Ministarstva, uz podsjećanje da je zakonska obaveza minimum 180 radnih dana u toku nastavne godine, odnosno 165 dana za učenike završnih razreda.

Direktor škole je, kako su naveli u dopisu upućenom školama, pedagoški rukovodilac u čijoj nadležnosti je da planira, organizuje i rukovodi radom ustanove, kao i da organizuje racionalno i efikasno izvođenje obrazovnog programa. Preporuke se odnose na škole koje su učestvovale u štrajku.

Izvor: Roditelji.me

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments