Preminuo modni mag Nino Ćeruti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Foto: Printskrin, Jutjub

Jedan od najpoznatijih italijanskih dizajnera i biznismena, Nini Ćeruti preminuo je u 91. godini.

Njegov modni stil opisan je kao ležerna sofisticiranost. Rođen je u Bieli, a sa 20 godina je zbog očeve smrti morao napustiti studije novinarstva. Preuzeo je porodičnu fabriku tekstila, a svoj prvi butik otvorio je u Parizu 1967. godine.

Tokom studenstkih protesta 1968. godine organizovao je reviju u kojoj su muškarci i žene hodali u istoj odjeći, što je u to vrijeme bilo itekako revolucionarno.

“Pantalone su ženama dale slobodu. Taj potez je bio hrabar, jer tada žene koje su nosile pantalone nijesu smjele ući u neke restorane”, kazao je Ćeruti jednom prilikom.

Zatim je počeo prodavati cipele, parfeme, satove i nakit. Sarađivao je s Đorđom Armanijem, kojeg je zaposlio kao dizajnera za muškarce. Njih dvojica ostavili su neizbrisiv trag na modnu industriju. Armani je 1975. godine odlučio osnovati vlastiti modni brend.

Ćeruti je oblačio neke od najpoznatijih ličnosti kao što su Ričard Gir, Marćelo Mastrojani, Robert Redford i Žan Pol Belmondo. Međutim, takmičenje između luksuznih modnih kuća ostavila je malo prostora za nezavisne brendove.

On je 2001. godine prodao svoj brend “Cerruti 1881” italijanskim investitorima, a oni su zbog loše strategije poslovanja 2005. godine proglasili bankrot. Američki investicioni fond “MatlinPatterson” je zatim kupio “Cerruti 1881”, a 2011. “završio je u rukama” Triniti grupe.

Dizajner je nakon povlačenja iz javnog života živio u porodičnoj kući u Bieli, u podnožju Alpa. Posvetio se predenju vune i uživao u starosti.

Izvor: Klix.ba

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta