Search
Close this search box.

Glavni grad

Pregovori u ćorsokaku: Vanredni izbori u Podgorici na pomolu

Rješenje za krizu vlasti u Podgorici se ne nazire. Predstavnici Pokreta Evropa sad PES i njihove doskorašnje partijske kolege iz Pokreta za Podgoricu juče su prekinuli sastanak koji je organizovan sa ciljem prevazilaženja krize vlasti u Glavnom gradu. Kako sada stvari stoje, dogovor se ne nazire, pa se kao jedino rješenje za izlazak iz ove situacije vanredni izbori u Podgorici.
Foto: Glavni grad

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je da je jučerašnji sastanak prekinut zbog uvreda koje su kako je rekla pretrpjeli od predstavnika PES-a.

Ona tvrdi da je inicijativa PES-a za dogovor samo farsa i ništa drugo, te da je najpoštenije da se skrati mandat Skupštini Glavnog grada i ide na nove izbore.

“Moramo da kažemo građanima da nijesmo pristali ni na jednu funkciju, da ne želimo funkcije i da dogovor sa PES-om nije mogao da se sklopi jer ne razgovaramo istim jezikom”, rekla je Ljiljanić.

Istakla je da su pretrpjeli velike uvrede i kazala da je potrešena zbog scene kojoj je prisustvovala.

“Najpoštenije je da skratimo mandat Skupštini, odnosno da mi kao odbornici vratimo mandat građanima. Mislimo da je to najpoštenije. Smatramo da je uprava mogla bolje. Ne možemo da postignemo dogovor, da normalno razgovaramo”, kazala je ona.

Nakon toga su iz PES-a pozivali odbornike Pokreta za Podgoricu da iznesu listu zahtjeva, odnosno precizno postave svoja očekivanja kako bi krenuli u pravcu postizanja dogovora.

“Bilo bi naivno očekivati da sa našim doskorašnjim članovima koji su formirali Pokret sa Podgoricu lako dođemo do zajedničkih rješenja i riješimo aktuelnu situaciju u Podgorici. Ipak, bez obzira na evidentna mimoilaženja u stavovima, osnovni principi koji su nas i doveli u pozicije odlučivanja ne bi smjeli biti ugroženi”, naveli su iz PES-a u saopštenju dostavljenom medijima.

Tu prije svega misle, kako kažu, na potencijalnu saradnju sa DPS-om.

PES je kako tvrde u potpunosti spreman da sačuva vrijednosti za koje su se zajednički zalagali čak i ako to podrazumijeva ustupanje određenih pozicija u Glavnom gradu.

“Jednako tako, ukoliko u procesu pregovora postoje nepoželjni ili se drugi smatraju adekvatnijim za ovu vrstu saradnje (bio to Vasilije Čarapić ili bilo ko drugi) pozivamo da nam se i to vrlo jasno saopšti, jer ponavljamo – bez precizno formulisanih zahtjeva ne možemo ni voditi pregovore ni doći do rješenja ako ga istinski želimo”, naveli su između ostalog iz PES-a.

Funkcioner PES-a Vasilije Čarapić je najavio da će se povući iz daljih pregovora kako bi olakšao eventualno postizanje dogovora između PES-a i Pokreta za Podgoricu.

On smatra da treba ohladiti glave i finiširati dogovor tako da je on prihvatljiv i za jednu i za drugu stranu.

“Ja ću se lično povući iz daljih pregovora kako bih olakšao eventualno postizanje dogovora između PES-a i Pokreta za Podgoricu jer držim da takav dogovor može biti u interesu građana Podgorice”, objavio je Čarapić na mreži X.

Šef Odborničkog kluba DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac je poručio da nakon jučerašnjeg fijaska i sukoba na sastanku između PES i bivših funkcionera PES-a gradonačelnica Olivera Injac treba da podnese ostavku.

“Jezik nasilja i fizički incidenti do danas nijesu bili karakteristika Skupštine Glavnog grada. Podgorici je potreban oporavak”, napisao je Klikovac na mreži X.

Rezultate dogovora sadašnji i bivši odbornici PES-a trebalo je da iznesu vladajućoj većini na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak.

Spekulisalo se i da već postoji dogovor novoformiranog kluba odbornika u podgoričkom parlamentu sa opozicijom da se novi izbori održe krajem septembra. Navodno Pokret za Podgoricu ima problem da smjeni vlast sa DPS-om, ali ne i sa SD-om, čiji je odbornik Miloš Mašković prije nekoliko dana objavio da je spremna inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, a da privode kraju drugu za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu.

Pet odbornika Pokreta za Podgoricu istupilo je iz PES-a kada je to učinio i predsednik države Jakov Milatović. Za ovakvo djelovanje Pokreta za Podgoricu PES optužuje upravo Milatovića.

Iz Nove srpske demokratija smatraju da je Injac do sada pokazala neophodne sposobnosti da rukovodi Glavnim gradom, te da će imati njihovu podršku dok god, kao i do sada, bude radila na zajedničkom cilju izgradnje bolje budućnosti Podgorice i svih njenih žitelja.

Iako politički subjekti saopštavaju da ne bježe od vanrednih izbora u Podgorici pitanje je kome u ovom trenutku od njih odgovara da se oni održe.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments