Predstavljen film posvećen istoriji crnogorskog karatea

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: KK Budućnost

Dokumentarni film ‘Put prazne šake’ posvećen je istoriji crnogorskog karatea, počecima tog sporta i sjajnim rezultatima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, saopšteno je danas na predstavljanju tog filma, prenosi agencija Mina.

Navodi se da će film, autora Miloša Todorovića, premijerno biti prikazan, 26. januara u podgoričkom Sinepleksu.

Sagovornici u filmu prisjećaju se dana kada su uspostavili karate u tadašnjem Titogradu u gotovo nemogućim uslovima.

U filmu se, osim crnogorskih karatista, nalaze i imena karatista bivše Jugoslavije.

Film obiluje velikom i jedinstvenom foto i video dokumentacijom vezanom za Titograd, Crnu Goru i SFR Jugoslaviju.

Autor filma Miloš Todorović kazao je da mu je motiv za rad na takvom ostvarenju bio da Titograd i Crna Gora, odnosno karate kao sport i Karate klub Budućnost, moraju imati takvu priču.

“Film podsjeća na početke karatea u Crnoj Gori, na Student, jedan od prvih klubova, pa Mladoost, čijom fuzijom nastaje Budućnost. Prikazuje Titograd iz druge perspektive. Sa druge strane, kroz Karate klub Budućnost prošlo je preko 40 hiljada takmičara i to govori o kakvom kolektivu se radi”, poručio je Todorović na konferenciji za novinare.

On vjeruje da će biti interesantno i mlađim generacijama da vide kako je to tada izgledalo.

“Film mje dobra i interesaantna priča. Zahvalio bih se Dušku Simonoviću koji je odmah prepoznao priču i dao podršku, kao i Sekretarijatu za sport Glavnog grada”, rekao je Todorović.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je da film govori o počecima tog sporta, ali i o zlatnom dobu crnogorskog karatea.

“Čestitke ljudima koji su realizovali projekat. Napravljen je veliki posao, ali to nije završena priča. Ona neće nikada biti završena, samo će se nadograđivati. To smo bili dužni da uradimo”, rekao je Simonović.

Simonović je istakao da mu je drago što će film biti objavljen u godini jubileja – 20 godina od osvajanja titule prvaka Evrope Karate kluba Budućnost.

Govoreći o filmu Simonović, koji je tada bio na čelu kluba, kazao je da je dosta doprinio kroz ideju i podršku da do realizacije projekta dođe.

“Nastaviću da podržavam ideju i slične, kako bi zapisali ono što smo napravili u periodiu iza nas kako ne bi zaboravili neke ljude koji su stvarali istoriju tog sporta u Crnoj Gori”, naglasio je Simonović.

On je dodao da karate ima još sjajnih takmičara i da se nada da će se karate ponovo vratiti u olimpijsku porodicu.

Dugogodišnji trener i takmičar Budućnosti Dragoljub Kopitović kazao je da je film sjajna, istinita priča, koja ima dugu istoriju.

“Obuhvaćene su sve generacije kluba, svaka od njih posebno dala je veliki doprinos da Budućnost, karate i sport u Crnoj Gori bude ono što jeste. Ta sjajna priča zove se KK Budućnost. Uložen je veliki rad i trud i svaka čast Milošu na tome što je napravio”, rekao je Kopitović.

Kopitović je istakao film obuhvata sve bivše članove, ne samo iz Crne Gore, već iz bivše Jugoslavije.

“Nije bilo lako, trebalo je obići sve i razgovarati sa njima. Svi oni dali su doprinos da se ne zaborave rezultati KK Budućnost. Nadam se da će i generacije koje dolaze nastaviti kontinuitet dobrih rezultata”, zaključio je Kopitović.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta