Foto: UCG

Institut za napredne studije Univerziteta Crne Gore organizuje promociju knjige “Enlargement and the Future of Europe: Views from the Capitals” u izdanju Springera, 26. marta u 10 i 30 sati, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Na promociji će govoriti jedan od koautora knjige i generalni sekretar Austrijskog udruženja za evropsku politiku, Paul Šmidt, kao i viši naučni saradnik na Austrijskom institutu za međunarodne odnose Vedran Džihić i bivša ministarka evropskih poslova u Vladi Crne Gore Jovana Marović.

“Knjiga proučava vizije i strategije država-članica i susjeda Evropske unije u vezi proširenja zajednice, naglašavajući nacionalne istorije, politike i javno mnjenje o evropskim integracijama”, saopšteno je iz UCG.

Kako stoji u rezimeu, u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu postoji raznovrsnost mišljenja o vremenu, uslovima i reformama potrebnim za prijem istočnih susjeda i zemalja Zapadnog Balkana u EU. Proširenje EU nije usmjereno samo ka miru i stabilnosti, već je i politički alat protiv negativnih uticaja na demokratiju i vladavinu prava. Knjiga nudi konkretne preporuke za nacionalne vlade, kao i samu EU, kako da produktivno nastave naprijed.

Promocija knjige jedan je u nizu događaja kojima, pod sloganom FuturUM, Univerzitet Crne Gore obilježava 50 godina od osnivanja.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta