Predstavljanje knjige „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ u MaticiKnjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ istaknutog crnogorskog istoričara Božidara Šekularca, biće promovisana sjutra u 19 sati u prostorijama izdavača, Matice crnogorske, u Beogradskoj ulici.

O knjizi će, osim autora, govoriti istoričarka Nada Tomović, publicista Marijan Mašo Miljić i predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović, urednik ovog izdanja.

Knjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ je objavljena u okviru biblioteke „Kultura i istorija“ sinteza je dvodecenijskog istraživanja uvaženog crnogorskog istoričara i sadrži tekstove i biografske podatke o 32 žene koje su u određenim okolnostima bile i vladarke ili savladarke, počev od prve crnogorske dinastije Vojislavljevića, preko Balšića, Crnojevića i Petrovića.

„Bili su nam od pomoći pisani spisi, testamenti, memoari, zapisi i natpisi, pisma, izvještaji, književni spomenici. Veoma je bilo bitno dobiti predstavu o mentalitetu i životu žena koje su živjele u različitim vremenskim epohama, njihovoj ulozi i rangu“, zapisao je Šekularac u predgovoru.

Svaka od ovih žena, kako je dodao, dobila je mjesto u knjizi, koliko se moglo dobiti informacija o njihovom mjestu u porodici, udjelu u životu zemlje, njenom statusu, ulozi u duhovnom životu i politici u njihovom vremenu i događajima u njemu.

U ime izdavača knjigu potpisuje Ivan Ivanović. Ilustracije u knjizi su radovi studenata Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Tereze Živković i Marka Kilibarde.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments