Predstavljanje knjige Bobana Batrićevića na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Promocija knjige istoričara Bobana Batrićevića “U kandžama jevrejske aždaje – antisemitska propaganda u Crnoj Gori u Drugome svjetskom ratu”, čiji je izdavač Fakultet za crnogorski jezik i književnosti (FCJK), biće održana u utorak, 28. septembra na toj visokoobrazovnoj instituciji na Cetinju, s početkom u 17 sati.

Riječ je o monografiji u kojoj su prezentovani i analizirani antisemitiski narativi u kolaboracionističkoj štampi, lecima, radio emisijama, govorima i popularnoj kulturi.

Drugi svjetski rat Crnoj Gori nije donio samo okupaciju, stradanja i građanski rat već i najotrovniju propagandu protiv Jevreja koju su rasturali i promovisali protivnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i saradnici fašističkih i nacističkih okupatora.

Upravo to je glavna tema Batrićevićeve monografije u kojoj je tražen odgovor na pitanje – otkud ogromna antisemitska produkcija iako je poznato da na prostoru Crne Gore nije živio veliki broj pripadnika i pripadnica jevrejskoga naroda.

Batrićević se u knjizi osvrće i na sudbinu Jevreja i Jevrejki u Crnoj Gori tokom rata kao i njihovo učešće u borbi protiv okupatora u sklopu jedinica NOP-a.

Recenzenti ove studije su prof. dr Ivo Goldstein sa Sveučilišta u Zagrebu, dr Jovan Byford s Open University iz Velike Britanije i dr František Šistek s Karlova univerziteta u Pragu. Pogovor za Batrićevićevu knjigu napisao je književnik Filip David.

Na promociji će govoriti prof. dr Ivo Goldstein, dr František Šistek i autor. Moderatorka promocije biće Irena Delja.

Organizatori promocije su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Prijestonica Cetinje.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta