Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta “Misim da treba da razgovaramo”, reditelja Danila Marunovića u okviru festivala “Ruta”.

Ulaznice su rasprodate u rekordnom roku, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Kako ističu u Gradskom pozorištu, stolica više tražila se i tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj, autorka teksta Dragana Tripković i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

“Ljubljansko izdanje RUTE pokazuje da ovaj festival gradacijski raste i da nije važno samo učestvovati nego i sa čim učestvovati. Respektabilne predstave na respektabilnom festivalu. Predstava Gradskog pozorišta je naišla na fascinatan prijem publike, čak osam poklona pred frenetičnim aplauzom i sjajne reakcije stručne javnosti. Potvrđuje se činjenica da valja izaći iz Podgorice, pa onda komparativno utvrditi pravo stanje stvari. Domaćini, Mestno gledališče, su podigli domaćinstvo na nezamisliv, organizaciono i srdačni nivo. Samim tim su visoko podigli ljestvicu koju Podgorica u aprilu mora doseći. Moram da naglasim dirljiv odnos predstavnika crnogorske enklave u Ljubljani različitih profila, ali i ignoranciju zvaničnih predstavnika Crne Gore u Sloveniji koji su, doduše, kupili karte, ali nisu imali nikakve kontakte sa crnogorskim pozorištem. No, to nije predmet našeg interesovanja. Prepuna sala na nogama, dobre vibracije na okruglom stolu, još jedna je potvrda visokih koordinata Gradskog pozorišta”, rekao je Koprivica.

Marunović je istakao da je odrastao u pozorištu, gledao nebrojeno predstava, ali iskustvo koje je doživio nakon igranja predstave nije vidio ranije.

“Moguće je da je to ta katarza, u izvornom, antičkom teatarskom smislu, o kojoj smo čitali tokom škola, ali je rijetko ili nikad u stvarnosti nismo zaista i vidjeli. Iako “Mislim da treba da razgovaramo” već slovi za svojevrstan pozorišni hit, izgleda da je bila neophodna izrazito obrazovana pozorišna publika kao što je slovenačka, pa da se desi ono, to što može samo pozorište čovjeku da uradi, da ga odvede u putovanje do samog centra svog bića i nazad. Taj se rolerkoster dogodio u Mestnom gledališču, pa je publika reagovala instinktivno-čak 8 ili 9 puta su glumci vraćeni na scenu u toku poklona. Aplauz je trajao vječno, u tom ritualnom zanosu publike i glumaca, slaveći istinu, ljepotu, ljubav ili sve troje. Takva reakcija publike se ne može dogoditi ni na političkom skupu, ni u vjerskom obredu. Teatar je najmoćnije duhovno političko sredstvo”, rekao je Marunović.

Dramaturškinja Dragana Tripković je istakla da je pozorište polje sudara različitih emocija, potreba, razotkrivanja i sakrivanja.

“A kad čujete od kolega iz neke druge sredine da ste napravili fantastičan posao to je onda siguran znak da jeste. Očarana sam prijemom predstave ‘Mislim da treba da razgovaramo’ kod slovenačke publike i njihovim ushićenim, dugotrajnim aplauzima i povicima. Ovo je tek peto izvođenje naše predstave, a vrijeme neupitno radi za nju”, kazala je Tripković.

Glumica Vanja Jovićević kaže da je za nju i njene kolege igranje u Ljubljani bilo jako emotivno i bolno, jer su prije samo nekoliko dana izgubili koleginicu koja je bila dio predstave, Ivanu Mrvaljević.

“Ovo jeste predstava koja je još od premijere doživjela nevjerovatan uspjeh kod publike, pa je tako bilo i u Ljubljani. Zaista su nas srdačno i vatreno pozdravili nevjerovatnim aplauzom koji sam kao glumica prvi put doživjela. Da nema publike, ne bi bilo ni nas, a ovakva publika je najveća nagrada i priznanje koje glumac može dobiti. Igrali smo za Ivanu i igraćemo dok god predstava živi”, poručila je Jovićević.

Sljedeći festival RUTA zakazan je u Podgorici sredinom aprila.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta