Search
Close this search box.

Predavanje Petra Lekića o manastiru Kom – mauzoleju Crnojevića

U okviru serije predavanja Matica crnogorska ugostiće istoričara Petra Lekića o manastiru Kom – mauzoleju Crnojevića.

Predavanje istoričara Petra Lekića pod nazivom „Manastir Kom – Mauzolej dinastije Crnojević“ biće održano sjutra u 19 sati u prostorijama Matice crnogorke, u Beogradskoj 24c.

Manastir Kom sa crkvom posvećenom uspenju Bogorodice, nalazi se na istoimenom ostrvu u Skadarskom jezeru.

Ova zadužbina Đurđa i Lješa Crnojevića nastala je, kako se smatra, između 1415. i 1427. godine. U jednom periodu Kom je bio središte Zetske mitropolije. U njemu je 1831. godine Njegoš rukopoložen za arhimandrita. U manastiru su sahranjeni otac i majka Ivana Crnojevića, Stefan i Mare. Od 1949. godine manastir Kom je upisan u registar kulturnih dobara.

Lekić je diplomirao na Filozofskom fakultetu 2009. godine, a magistrirao je na Istorijskom institutu Crne Gore sa temom „Latinski hagionimi u Crnoj Gori“ 2018. godine. Od 2013. godine radi kao kustos u Istorijskom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju. Autor je brojnih radova i učesnik brojnih naučnih skupova te autor izložbe „Crnogorski guvernaduri 1717–1830.“ Prije dvije godine objavio je knjigu „Hrišćanski kultovi u Crnoj Gori (I–XVIII vijek)“ u izdanju Matice crnogorske.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments