Search
Close this search box.

SAVJETI RDOITELJA UPOZORILI

Prebukirane škole u Budvi: U učionicama duplo više učenika od propisanog

Savjet roditelja Osnovne škole “Druge osnovne skole” i Osnovne škole ” Stefan Mitrov Ljubisa”, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje, kao i predškolske ustanove “Ljubica Jovanovic Maša” iz Budve obratili su se predsjedniku države, ministarki prosvjete i nauke, kao i premijeru ukazujući na problem prebukiranosti vaspitno obrazovnih ustanova u ovom primorskom gradu.
Foto: Gradski.me

Nihovo pismo obraćanja prenosimo integralno: 

Godinama se već govori o prebukiranosti vaspitno obrazovnih ustanova u Budvi. Objekti su planirani za duplo manji broj učenika od onog koji je trenutno u školama Priliv velikog broja stanovništva u Budvi najviše je pogodio upravo škole i đecu. Organizacija nastave u smjenama u velikoj mjeri otežava funkcionisanje kako školama tako i đeci, remeti porodičan život, organizaciju slobodnog vremena i vanškolskih aktivnosti.

OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” projektovana je za 1000 đaka, a prošlu školsku godinu je završilo 1720 đaka. Prostorni kapacitet je ukupno 47 učionica i 1 sala za fizičko vaspitanje. Ukupno 66 odjeljenja (po trenutnom stanju).

OŠ “Druga osnovna škola” projektovana je za 900 đaka, a prošlu školsku godinu je završilo 1800 đaka. Prostorni kapacitet je 27 učionica i 2 kabineta i 1 sala za fizičko vaspitanje, a od septembra ce u školi biti 66 odjeljenja (po trenutnom broju upisanih prvaka).

Salu za održavanje fizičkog vaspitanja uglavnom koriste dva odjeljenja, a neka odjeljenja uopšte nemaju čas fizičkog vaspitanja u sali. Pored svega toga, u školama imamo puno djece sa stranog govornog područja, koja ne znaju nas jezik. To dodatno otežava nastavu i đeci, tj.učenicima i nastavnom kadru. Jedan od pratećih probleme je i nedostatak nastavnog kadra, poseban problem koji se direktno odražava na kvalitet nastave i usvojeno znanje.

Muzička škola je korisnik prostorija OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” i raspolaže sa 14 učionica na 627 đaka. Za izvođenje javnih nastupa nemaju adekvatnu prostoriju.

U predškolskoj ustanovi “Ljubica jovanovic masa” ukupan broj upisane djece se kreće oko 1500. Ukupno 5 objekata, tri u gradskom jezgru, jedan u Petrovcu, jedan u Prznu. Objekti u gradskom jezgru bilježe veliki broj upisane djece. Takođe i dolažnost u nekim grupama od septembra do juna bude veća i do 100% od propisanog normativa. Pogotovo je alarmantno stanje u vaspitnoj jedinici “Novi vrtić”, gdje većina grupa broji pomenutu dolaznost, tj.brojnost. Vaspitna jedinica “TQ”, koja je ustupljena na korišćenje od Opštine Budva, se nalazi na drugom spratu zgrade, te samim tim predstavlja nenamjenski prostor za vrtić, sa jednim ulazom i izlazom. Imali smo slučaj kada se par puta aktivirao alarm u jednom dijelu te zgrade, pa su ðecu na rukama zaposleni jednim stepenicama spustali u prizemlje. Vaspitna jedinica Centralni vrtić je iz 1976. god.U svim ovim objektima je upisano i po tri puta više djece od preporučenih normativa.

Trend rasta broja upisane djece otprilike je počeo u svim jedinicama još prije 4 godine. Po zadnjem popisu Budva ima 27000 ( po prethodnom 19218) stanovnika, od cega 21% čine deca. Trenutno postoji potreba za jos jednom školom, a prema ovom rastu ubrzo ce postojati i za drugom.

Dakle, obje škole projektovanog kapaciteta 1900 djaka na ukupnom nivou, opslužuju skoro 4000 djaka. U skladu sa tim predlažemo da se napravi novi školski objekat u kom bi smjestili osnovnu školu, muzičku školu i predškolsku ustanovu. Ukoliko smatrate da bi bilo korisno oformiti radnu grupu, stojimo vam na raspolaganju.

Nadamo se da ćete razumjeti nas prijedlog, i naći rešenje.

S poštovanjem!

Sandra Mrvaljević, predsjednica savjeta Druga osnovna skola

Sanja Vilus, predsjednica savjeta OŠ Stefan Mitrov Ljubiša

Jugoslava Marković , predsjednica savjeta JU Ljubica Jovanović Maša

Savjet roditelja Muzičke škole

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments