Ilustracija: Pixabay

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum. Sporazum je potposan o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, saopštio je ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

„Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik V koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osjetljivim i povjerljivim podacima koje mogu da razmjene samo partneri koji imaju ogromno međusobno povjerenje”, kazao je Popović.

Najavio je da će u Institutu Torlak tokom aprila biti proizvedene tri validacione serije vakcine Sputnjik V.

„Uzorci iz ovih validacionih serija biće poslati na kontrolu kvaliteta u Institut Gamaleja u Moskvi. Nakon što Institut Gamaleja potvrdi validnost uzoraka proizvedenih u Torlaku, Institut Torlak kreće sa proizvodnjom vakcine. Očekujemo da se to dogodi do 20. maja ove godine”, objasnio je on.

Popović je takođe ukazao na to da bi Srbija time postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Izrazio je zahvalnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Vladi Rusije, Ruskom fondu direktnih investicija, Institutu Gamaleja, kompaniji Generijum i Institutu Torlak, koji su omogućili da Srbija dođe u priliku da proizvodi vakcine protiv koronavirusa na svojoj teritoriji.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta