Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović i njegov italijanski kolega Mateo Pjantedozi potpisali su Operativni protokol za borbu protiv droge koji predstavlja konkretan zajednički alat koji će borbu protiv transnacionalnog organiziovanog kriminala učiniti još efikasnijom.

Šaranović i Pjantedozi sastali su se tokom dvodnevne posjete crnogorskog ministra Italiji.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, s obzirom na rezultate koje Crna Gora postiže na EU putu italijanski kolega je ministru Šaranoviću uputio riječi jasne podrške Italije, sa fokusom na dalje jačanje saradnje bezbjednosnih struktura obje zemlje.

Šaranović je naglasio značaj konkretnih pomaka u integracionom procesu koje Crna Gora bilježi od formiranja nove Vlade.

“Očigledni su rezultati koji su postignuti za veoma kratko vrijeme u ključnim nacionalnim prioritetima – dinamizacija procesa evropskih integracija i odlučna borba protiv organizovanog kriminala, korupcije na visokom nivou, ali i svih pojavnih oblika kriminaliteta”, kazao je Šaranović.

Poseban akcenat je, kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka stavljen na borbu protiv organizovanog kriminala, jer ona nije samo ograničena na našu zemlju.

“Ako polazimo od uvjerenja da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije, odgovornost je još veća, jer će naše granice biti i granice EU”, navodi se u saopštenju.

Pjantedozi je, kako navode iz MUP-a, pružio podršku ministru Šaranoviću u odlučnosti MUP-a u jačanju antikorupcijskih mehanizama sa ciljem postizanja punog integriteta službenika MUP-a.

Susret dva ministra je bio i prilika za potpisivanje Operativnog protokola za borbu protiv droge, sa ciljem jačanja istražne saradnje na tehničko – operativnom nivou i pribavljanja dokaza za krivična djela koja podrazumijevaju opojne droge, zaplijenu narkotika, kao i razbijanje transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa.

“Danas potpisani protokol predstavlja konkretan zajednički alat koji će borbu protiv transnacionalnog organiziovanog kriminala učiniti još efikasnijom”, kazao je Pjantedozi i dodao “ministarstvo unutrašnjih poslova Italije otvoreno je za intenziviranje saradnje na poljima borbe protiv ilegalnih migracija, svih oblika prekorgraničnog i sajber kriminala”.

Dva ministra su se saglasili da je dosadašnja saradnja u borbi protiv krijumčarenja narkotika i cigareta primjer saradnje u borbi protiv svih oblika kriminala, zbog čega se očekuje izrada međudržavnog Akcionog plana, koji bi tretirao sve modalitete međupolicijske saradnje.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta