Ilustracija

Trinaest članica Evropske unije, među kojima i Hrvatska, Grčka, Italija, Španija i druge vodeće turističke destinacije u Uniji, postigle su dogovor o prioritetnim kriterijumima za izdavanje takozvanih “zelenih pasoša” koji bi u vrijeme pandemije olakšali kretanje turista, saopšteno je danas u Beču.

Austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger rekla je da je cilj da se zeleni pasoš “što prije i po mogućnosti u istom obliku” koristi u svim zemljama EU, prenose agencije.

Ministarka je rekla da se radi o “pitanju opstanka za evropski turizam”.

Austrija, Bugarska, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta saglasile oko sedam kriterijuma za izdavanje zelenih pasoša koji bi trebalo da se primjenjuju najkasnije do početka juna.

“Zeleni pasoš će preko QR koda odmah pružiti informaciju da li je njegov vlasnik vakcinisan, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU od čekiranja na aerodromu do posjete seoskoj gostionici”, rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila da u svakom slučaju želi da se izbjegne da se ova vrsta dokumenta tretira kao primoravanje na vakcinaciju.

Osjetljivi zdravstveni podaci vlasnika zelenog pasoša bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se čuvali centralizovano na nivou EU.

Lista sa kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji koja bi narednih dana trebalo da donese odluku o primjeni.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta