Foto: RTCG/Screenshot

Već duže stanovnicima naselja Ćurilac putokazi na kojima piše Tomaševići, na bulevaru Podgorica-Danilovgrad, smetaju. Postavljene su table za selo koje ne postoji u geodetskoj karti Danilovgrada, odnosno u zemljišnim knjigama područne jedinice za katastar.

Naziv Ćurilac je veoma važan za njihovu lokalnu zajednicu i morao bi se očuvati kao dio kulturne baštine, smatra Radoje Martinović.

“Ovaj slučaj ima i svoju moralnu i tradicionalnu dimenziju. Pored zakonske, ima i moralnu dimenziju jer su ovdje rođeni naši očevi, naši djedovi i naši pradjedovi. Prema tome, ne vidim razlog da se tu pravi jedna majorizacija jer ovo je stvarno majorizacija za jedan dio stanovnika koji forsiraju ove putokaze, a diskriminacija za druge”, kaže sagovornik TVCG.

Saobraćajnica je put za sve građane, ne samo za pojedince.

“Kao što je postoji natpis Tomaševići, slobodno bih mogao da piše i neka druga prezimena jer tu postoje dosta smo heterogeni sa tog spekta. I nije možda dobro da sva prezimena tu budu napisana, pa da onda bude pomireno”, dodaje Martinović.

“Naime, ovdje se ne zna da ova saobraćajnica koja prolazi ovdje, a koju vidite sada, ona je označena u jednom delu publike kao bulevar. Ovo nije bulevar, ovo je brza saobraćajnica koja prolazi kroz selo Ćurilac. A to vi nigde ne možete vidjeti. Početke Ćurioca i završetke Ćurioc, početke Danilovgrada, završetak Danilovgrada nemate”, kazao je advokat Željko Braletić.

Njihov zahtjev je jasan.

“Da se naprave oznake kakve jesu, da se ne menja ono što je bilo uvek i da gosti koji dolaze kod nas mogu da nas nađu. Mi ne možemo kad uključite putni računar, vi nećete naći Ćurilac na putnom računaru. Vi nećete naći mjesto gdje idete i onda imate problem. Onda neće znati kada izlazite iz Danilovgrada, kada ulazite u Danilovgrad. Znači, to je jednostavno, ne zahtijeva velike troškove i mi smo sa tim zahtjevom uporni i po tom zahtjevu stojimo”, dodaje Braletić.

Na ovu temu komentar iz opštine Danilovgrad nismo dobili. A, da li će na putokazu umesto Tomaševići pisati Ćurilac, odlučiće nadležni.

Izvor: Portal RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta