Posle atenata na Fica, prijetnja stigla i poljskom premijeru

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, kada je juče na njega pucao nezadovoljni Slovak, pokrenula je lavinu prijetnji ne samo slovačkim zvaničnicima i novinarima već i evropskom političarima, recimo poljskom premijeru Donaldu Tusku.
foto:AP

„Slovaci su nam dali primjer šta treba uraditi sa Donaldom Tuskom ako sabotira centralni aerodrom“, jedna je od prijetnji smrću koje su stigle poljskom premijeru. Tusk je objavio na društvenoj mreži Iks tu poruku uz komentar „Bilo je toga više juče. Vizija Poljske“.

„To nije stvar samo Slovačke. Tenzije ne rastu samo tu. Vidjeli smo napade tokom predizborne kampanje u Njemačkoj. Nije to samo problem Slovačke. Političari u Evropi moraju da razmišljaju kako da se izbjegnu takve situacije“, kazao je novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pelegrini.

Glavni urednici slovačkih nezavisnih medija dobijaju prijeteće mejlove i poruke pošto od atentata slovački zvaničnici, iako govore o pomirenju, kao glavne krivce za polarizaciju društva, govor mržnje koji se ne kraju pretočio u nasilje i pokušaj ubistva označavaju opoziciju i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

„Ovaj ogavni čin ne smije da podstakne dalju agresiju, verbalne napade i osvetu. Ovo ne smije da bude vrijeme zloupotrebe atentata za političke ciljeve ili za raspirivanje još gorih strasti“, poručili su u zajedničkom apelu glavni urednici 25 vodećih slovačkih medija.

Prijetnje smrću stižu i političarima slovačke vladajuće koalicije, recimo predsjedniku Regiona Njitre Branislavu Beciku, lideru kandidatske liste stranke Glas predsjednika Petera Pelegrinija na izborima za Evropski parlament ovog juna kome je neko prijetio „Ubiću te, djubre jedno“.

„Oni koji žele smrt premijeru Ficu danas žele smrt i predstavnicima službi bezbjednosti. Recimo i poslaniku Rihardu Gliku iz Ficove stranke Smer-SD. Ljudi koji prijete i novoizabranoj predsjednici Sudskog savjeta Marceli Kosovoj“, kazao je o eskalaciji prijetnji i govora mržnje ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

Slovačka policija saopštila je da je pojačan nadzor i obezbjeđenje ne samo poslanika svih političkih parlamentarnih stranaka, već i redakcija slovačkih medija, škola kako bi policija mogla da blagovremeno reaguje na prijetnje. Ministar unutrašnjih poslova Šutaj Eštok rekao je da se pojačavaju hibridne prijetnje u sajber prostoru, a i rukovodstvo policije potvrdilo je da su neki autori prijetećih poruka identifikovani, njih 32, te da će odgovarati prema važećim zakonima Slovačke.

Atentat na slovačkog premijera koji je posle petočasovne operacije noćas u stabilizovanom, ali i dalje vrlo teškom stanju, natjerao je i policiju i službe susjedne Češke da danas provjere sposobnosti obezbjeđenja koje štiti državni vrh i one ministre koji imaju pravo na tjelohranitelje i daju im nove precizirane instrukcije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments