Poslanici u Donjem domu britanskog parlamenta zabranjeno da dolazi sa bebom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Poslanica u Donjem domu britanskog parlamenta Stela Krizi rekla je da bi “moralo da bude moguće da se usklade politika i roditeljstvo”, pošto joj je rečeno da ne može da sjedi u parlamentu sa svojim tromjesečnim sinom.

Laburistkinja Krizi je obaviještena da je protiv pravila da se dovodi dijete na rasprave u Vestminster hol, pošto je to juče učinila.

Predsjednik Donjeg doma, Lindzi Hojl je tražio od komiteta poslanika da preispitaju to pravilo.

Krizi je rekla da joj je „drago što to čuje“, jer ovo pravilo znači da ne može da bude u skupštinskoj sali kako bi čula odluku.

Dodala je da je „ekstremno važno“ za roditelje da mogu u potpunosti da učestvuju u radu Donjeg doma parlamenta, zbog čega on ima jaslice.

„Pravila treba da se sagledavaju u kontekstu i da se povremeno mijenjaju“, kazala je ona kolegama poslanicima.

Pozvala je komitet Donjeg doma koji se bavi procedurama da „preispita ovo pitanje“.

Krizi je rekla za BBC da je redovno dovodila sina, koga doji, a prije njega i ćerku, na zasijedanja u parlamentu.

Ali, pošto se pojavila u utorak sa sinom u susjednoj Vestminster sali, primila je imejl od ličnog sekretara predsjednika odbora za protokol u kojem je pisalo da njeno ponašanje nije u skladu sa nedavno objavljenom pravilniku o „ponašanju i ljubaznosti“.

Zamjenik premijera Dominik Rab, rekao je da ima „mnogo simpatija“ za poslanicu Krizi, kao i da političari moraju da osiguraju da „naša profesija postane dio modernog svijeta… tako da roditelji mogu da organizuju posao tako da sa porodicom provedu onoliko vremena koliko je potrebno“.

Portparol Borisa Džonsona kazao je da premijer želi da vidi „dalja poboljšanja“ ka tome da parlament bude prijateljsko mjesto za porodicu, ali da su sve promjene o pravilima na njegovom komitetu koji se time bavi.

(Izvor: N1)

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta