Poslanici Skupštine Srbije odbili raspravu o Srebrenici

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Poslanici Skupštine Srbije glasali su 19. oktobra protiv rasprave o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i još dva prijedloga koji su u vezi sa ratovima devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, piše Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Kako navodi BIRN, poslanici su osim rezolucije o Srebrenici odbili i prijedloge da raspravljaju o formiranju komisije koja bi utvrdila koliko je ljudi poginulo tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, kao i izmjenama Zakona o ratnim veteranima.

Prijedlog rezolucije o osudi genocida nad Bošnjacima u Srebrenici iznijelo je šest poslanika grupe Ujedinjena dolina-Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžak.

“Cilj rezolucije je da oštro osudi genocid u Srebrenici i da zabrani negiranje ovog genocida, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i najavu novih genocida nad bošnjačkim narodom”, rekao je poslanik Enis Imamović na sjednici parlamenta u Beogradu.

Narodna skupština prije 11 godina usvojila je Deklaraciju o o osudi zločina u Srebrenici. Iako se taj dokument poziva na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, u tekstu te deklaracije termin “genocid” se ne pominje.

Drugi prijedlog, za rezoluciju o formiranju komisije za istragu i utvrđivanje broja žrtava NATO bombardovanja 99. iznijela je Ana Karadžić, poslanica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

“Imamo moralnu obavezu i odgovornost da formiramo komisiju koja će imenom i prezimenom utvrditi tačan broj poginulih u NATO agresiji”, rekla je Ana Karadžić iz SNS-a.

Prema podacima nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP), u vojnoj intervenciji NATO zbog djelovanja srpskih snaga na Kosovu u Srbiji je 1999. Stradalo 187 civila, među njima 11 djece mlađe od 16 godina. Po procjenama vlasti u Beogradu, poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500. Institucije Srbije do sada nisu zvanično objavile broj žrtava.

Miodrag Linta, poslanik vladajuće koalicije, predložio je izmjene i dopune Zakona o ratnim veteranima.

“Njihov cilj bio bi da se pripadnicima vojske i milicije Republike Srpske Krajine daju beneficije ratnih veterana za period koji su bili u ratu”, naveo je Linta.

Samoproglašena Republika Srpska Krajina (RSK) bila je međunarodno nepriznata teritorija u Hrvatskoj od ‘91. do ‘95. Hrvatske vojno-policijske snage u avgustu 1995, pokrenule su skciju “Oluja” kojom su povratile tu oblast. Prema hrvatskim izvorima, u Oluji je iz Hrvatske izbjeglo 130.000 Srba, dok je po srpskim izvorima broj izbjeglih Srba od 200.000 do 300.000.

Izvor: RSE

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta