Brojni građani i dalje se dvoume da li da prime vakcinu protiv koronavirusa ili ne. Nuspojave nakon vakcinacije, oprečne informacije iz medija i sa društvenih mreža, kao i izostanak pravovremene aktivne kampanje za imunizaciju, samo su neki od razloga pišu Dnevne novine.

Iz Liberalne partije Crne Gore su, stoga, juče skrenuli pažnju da “oni koji treba da daju primjer građanima, najviši državni funkcioneri i predstavnici naroda, poslanici i odbornici, ne učestvuju aktivno u ovom procesu i na taj način ne daju dobar primjer građanima Crne Gore koji su u velikom broju skeptični kada je u pitanju vakcinacija”.

Poslanici Skupštine Crne Gore dali su svoj doprinos u kampanji za imunizaciju.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore i članica kluba poslanika Demokratski front – PzP Branka Bošnjak kazala je za da se prijavila za vakcinaciju i apelovala na sve građane da se vakcinišu.

“Nismo kao klub poslanika zauzimali stav po tom pitanju, ali lično sam spremna da podržim kampanju jer smatram da nam je to neophodno”, poručila je Bošnjak.

Predsjednik ovog poslaničkog kluba Branko Radulović napominje da je kampanju za nabavku vakcina počeo 13. marta 2020. godine.

“To sam radio u kontinuitetu tokom prošle godine. Da su mi se tada pridružile političke partije, civilni sektor, mediji, danas bismo imali dovoljno vakcina i kolektivni imunitet. Stalno pozivam građane. Vakcinacija i pridržavanje epidemioloških mjera je jedini spas. Zato sam i rekao na premijerskom satu da li smo mi ludi. Izgleda da jesmo. Treba nam teški lokdaun”, naglasio je Radulović.

Da se odavno uključio u kampanju za vakcinaciju, podsjetio je i poslanik Demokratske partije socijalista DPS i ljekar Halil Duković.

On je kazao da se još nije vakcinisao jer je čekao vakcine odobrene od Evropske unije, zbog kovid pasoša. Međutim, čim dobije prvi slobodni termin, vakcinisaće se AstraZenekom.

“Svaki poziv koji je od bilo koga upućen građanima za vakcinaciju u ovakvoj situaciji je veoma razuman i jedini logičan poziv. Pridružio bih se apelu svim građanima da shvate ozbiljnost situacije i da shvate da se ova pošast ne može drugačije suzbiti osim masovnom vakcinacijom. Pozvao bih sve građane da se što prije imunizuju, bez obzira koja vakcina je u pitanju. Svaka je bolja nego nikakva. Molim građane da obave tu dužnost jer će tako zaštititi ne samo sebe i svoju familiju, već i cijelo društvo”, naglasio je Duković.

On vjeruje da će se u njegovom poslaničkom klubu svi vakcinisati.

“Što se tiče populacije, vidim da je trenutno, nažalost, samo zainteresovanost starije populacije jako dobra, ali se nadam da će i mlađa populacija shvatiti u kakvom vremenu živimo i da će se i oni vakcinisati”, rekao je Duković.

Komentarišući nuspojave koje se javljaju nakon vakcinacije AstraZeneka vakcinom, on je poručio da je svaka vakcina bezbjedna.

“Sve ono što je štampa pisala su nuspojave koje se javljaju kod bilo kojih drugih bolesti. Mislim da moramo poštovati stavove struke, posebno Evropske komisije i svih naučnih institucija koje su rekle da je vakcina AstraZeneka apsolutno bezbjedna”, kazao je Duković.

On smatra da trenutno u društvu ne postoji aktivna kampanja za imunizaciju, na čemu najviše zamjera vlastima i poziva građane da se o vakcinaciji ne informišu putem portala.

“Na portalima je mnogo stvari koje će zbuniti i ljekara, a ne građanina koji nije medicinski edukovan. Zato tvrdim da je svaka vakcina bezbjedna i svakom dostupnom vakcinom se treba vakcinisati”, ponovio je Duković.

Svoje iskustvo sa nedavnom vakcinacijom AstraZeneka vakcinom sa DN je podijelila poslanica Socijaldemokratske partije SDP Draginja Vuksanović-Stanković, navodeći da se nakon blage temperature osjeća odlično.

“Pozivam sve građane Crne Gore da se vakcinišu, kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje svojih porodica i zdravlje svih građana. Lično, vakcinisala sam se tokom vikenda. Vakcina AstraZeneka je u pitanju. Željela sam da primim tu vakcinu. Nisam imala nikakve loše posljedice od toga. Imala sam temperaturu, nakon toga je sve prošlo i sada se osjećam odlično”, rekla je Vuksanović-Stanković.

I poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić istakla je da ne pripada “antivakserskom pogledu”, te se pridružila pozvu građana da se vakcinišu.

“Nakon Drugog svjetskog rata životi građana su produženi za 16 do 19 godina samo zahvaljujući sistemu vakcinacije. To je nešto što predstavlja temeljni princip očuvanja ljudskog kapitala i zdravlja građana, njihove mobilnosti. U potpunosti podržavam vakcinaciju, ne pripadam antivakcerskom pogledu. Benefiti od vakcinacije su znatno veći nego što bi moglo biti potencijalne štete. Kao neko ko će se vjerovatno vakcinisati raspoloživom AstraZeneka vakcinom, očekujem da mogu imati neke nuspojave, ali se nadam da će nam vakcina koja je registrovana u Evropskoj uniji, omogućiti nesmetano putovanje i mobilnost u narednom periodu i naravno zaštitu od kovida”, istakla je Jelušić.

Ona vjeruje da sličan stav ima i većina članova URA.

“U našem poslaničkom klubu i u okviru našeg članstva dosad nijesam naišla ni na jednu sumnju. Možda nisam došla do svih osoba. Čini mi se da je cijela URA, možda griješim, na strani medicinske nauke”, kazala je Jelušić.

Da će članovi kluba poslanika “Demokrate Demos Mir je naša nacija” biti aktivni promoteri vakcinacije, najavio je predsjednik ovog kluba Boris Bogdanović.

“Apsolutno ćemo se uključiti u kampanju za vakcinaciju i bićemo aktivni promoteri”, kazao je Bogdanović i poručio da će se i sam vakcinisati.

Poziv Liberalne partije da se poslanici uključe u kampanju za imunizaciju podržao je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu. Ipak, on primjećuje da, što se tiče vakcinacije u Crnoj Gori, nema logike u odabiru prioriteta.

“Prvenstveno, ne znam da li je u svim ovim aktivnostima država ili Vlada omogućila predsjedniku Milu Đukanoviću da se vakciniše. S druge strane, vidim pozive novinarima od kojih neki imaju 25 godina da se vakcinišu ili ugostiteljima. Mislim da je poziv trebalo da ide prema grupama koje su ugrožene zbog zdravstvenog stanja, godišta itd. Svakako da ćemo animirati građane da je najbolje rješenje u ovoj situaciji da se vakcinišu. Kada je riječ o kampanji koju država vodi, ona je haotična i populistička, iz razloga što su prioriteti novinari, bez obzira na godište, kao i radnici u ugostiteljstvu”, naglašava Nimanbegu.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, takođe je potvrdio da će se vakcinisati i podsjetio da su u ovoj partiji uvijek isticali važnost vakcinacije, sugerišući još početkom marta resornom ministarstvu da kasnimo sa kampanjom oko imunizacije, da je potrebno da se prosvjetni radnici uvrste u prioritetne grupe i drugo.

“Naravno da ću se vakcinisati i uredno sam se prije mjesec dana prijavio za vakcinaciju putem sajta covidodgovor. me. Koristim i ovu priliku da u ime poslanika SD-a još jednom pozovem građane da se vakcinišu, kako bismo se što prije izborili sa zajedničkim neprijateljem i pokušali da saniramo ogromne negativne posljedice pandemije COVID-19. Podsjećam još jednom sve građanke i građane da je ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije 1.326”, dodaje Mugoša.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta