Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Izvor: Pixabay

Foto: Pixabay

Kopredsjedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) Alesandra Moreti pozvala je srpske vlasti da se hitno pridruže sankcijama EU protiv Rusije i da se uzdrže od akcija u suprotnom smjeru.

Moreti iz Poslaničke grupe Demokrata i Socijalista u Evroparlamentu je u Strazburu rekla poslije 14. sastanka POSP da je usklađivanje zemalja kandidata za članstvo u EU sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije „od ključne važnosti u aktuelnom geopolitičkom kontekstu“.

„Potrebno je da Srbija, kao saveznik, pokaže napredak u tom pogledu. Srbija treba jasno i odlučno da izabere Evropu“, kazala je Moreti, šefica delegacije Evropskog parlamenta u POSP koji čine i poslanici Skupštine Srbije.

Ona je pozdravila što su na dvodnevnom sastanku POSP u Strazburu usvojene zajedničke preporuke u kojima se navodi da se Srbija do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom mjerom EU protiv Rusije, zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Moreti je kazala i da EU sve više brine ograničeni napredak ili nedostatak napretka Srbije u više važnih oblasti evrointegracija.

„U oblasti slobode medija i slobode izražavanja, primjena medijske strategije ostaje od ključne važnosti, a nasilje i zastrašivanje novinara i drugih medijskih radnika nisu u skladu sa težnjama Srbije da se pridruži Uniji“, navela je.

Pozdravila je nastavak angažovanja Srbije na putu integracije u EU i navela da ohrabruje novu vladu da aktivno promoviše tu stratešku odluku u srpskoj javnosti, čija je podrška pristupanju Uniji trenutno najniža u regionu.

„Ukupan napredak procesa pridruživanja Srbije Uniji, uz usklađivanje sa restriktivnim mjerama EU protiv Rusije, i dalje zavisi od reformi u oblasti vladavine prava i od napretka u pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom, gdje obje strane imaju potpunu odgovornost za hitnu deeskalaciju trenutne krize i za sprečavanje svakog nasilja koje bi moglo da se dogodi“, dodala je Moreti.

Izvor: N1

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta