Foto: Screenshot

 Duboko sam uznemirena ovim što vidim. Duboko sam uznemirena što ovo nije zavrijedilo snažnu reakciju institucija. Snažnu i glasnu – poručila je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić na Fejsbuku povodom komentara na objavu analitičara Ljubomira Filipovića.

Ona je istakla da nikad u svom životu nije pročitala nešto bizarnije od rečenice koja se nalazi na slici ispod.

– Ovakav narativ se niked, ali nikad ne smije odćutati. Kreator će se osjetiti ohrabreno ili makar komforno ukoliko javnost racionalizuje ovakve poruke i ne reaguje na njih. Koliko je samo devijantan um koji može formulisati ovako nešto prema djetetu i slobodno šetati među nama bez osude javnosti. Duboko sam uznemirena – naglasila je Popović Samardžić.

Dodala je da drage kolege iz NVO sektora spremaju reagovanje, te upitala gdje su institucije.

– Šta nam se to desilo – rekla je Popović Samardžić.

Od subote popodne, kada je Ljubomir Filipović prokomentarisao izlazak Novaka Đokovića i reprezentacije Republike Srbije na Dejvis kup uz pjesmu „Veseli se srpski rode“, dobio je preko hiljadu uvreda i prijetnji, od kojih su pojedine i prijetnje smrću.

Užasni komentari su upućeni i njegovoj porodici, a srpski tabloidi su mu posvetili brojne uvredljive tekstove u kojima je označen kao mrzitelj i huškač.

– Ako te đe sretnem ima glavu da ti prospem. Bolje ne izlazi iz kuće. Spla*ino. Ciglom ću te i šakama u glavu, makar mi to bilo posljednje u životu – glasi jedna od prijetnji. Pojedine su još brutalnije i veoma uznemirujuće.

A povod je taj što je Filipović, politički analitičar i kolumnista CDM-a, uputio organizatorima Dejvis kupa komentar, skrećući im pažnju na tvit u kojem se vidi Đoković kako izlazi uz tu pjesmu.

– Stidite se Dejvis kup! Emitovanje nacionalističke pjesme koja poziva na srpsku aneksiju Crne Gore i Kosova – napisao je Filipović na Tviteru.

Nakon nekog vremena, sa zvaničnog profila Dejvis kupa je uklonjen taj snimak. Filipović je prokomentarisao da to nije dovoljno, već da treba diskvalifikovati tim Srbije zbog agresivnog nacionalizma.

Na takav postupak srpske reprezentacije reagovao je i Teniski savez Kosova koji je prijavio Teniski savez i reprezentaciju Srbije organizatorima Dejvis kupa.

List „Koha Ditore“ navodi da je pjesma Danice Crnogorčević „Veseli se srpski rode“ u kojoj se pominju Prizren i Rumija „neonacistička“ i da tim Srbije mora da bude kažnjen zbog provokacija.

Salve uvreda i prijetnji Filipoviću su se nastavile, pa su i televizije „Hepi“ i „Pink“ posvetile svoje udarne termine Filipoviću. Tako je o tom njegovom činu raspravljano i u emisiji Jovane Jeremić koja ga je nazvala ,,dežurnim huškačem“, a čuveni višestruko osuđivani kriminalac Kristijan Golubović je prokomentarisao: ,,Nije bitno šta se kaže, nego ko kaže“.

Filipović, politički analitičar i kolumnista, juče je podnio prijavu policiji povodom prijetnji, a očekuje odluku tužioca.

– Prijetnje i govor mržnje su nešto na šta se, nažalost, navikavamo u javnom prostoru, a ne bi trebalo da oguglamo – rekao je Filipović Pobjedi.

Filipović je i dosad primao prijetnje raznim povodima, ali je istakao da se sve završavalo na prekršajnom postupku i sud u Budvi je jednom kaznio čovjeka, povratnika u krivičnim djelima sa minimalnom novčanom kaznom.

– Ostalo je sve odbacivalo ODT u Kotoru – prokomentarisao je Filipović odnos policije i tužilaštva prema prijetnjama koje je primao.

Kazao je Pobjedi da su posljednje prijetnje posljedica djelovanja srpske državne propagande koja se ovako obračunava sa neistomišljenicima i kritičarima režima Aleksandra Vučića u zemlji i inostranstvu.

– Cilj je zastrašiti i ućutkati svaki disonantni ton. Ne samo kritike vladajuće elite nego i vladajuće nacionalističke ideologije čiji je Novak Đoković jedan od važnih stubova – rekao je Filipović.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta