Search
Close this search box.

Popović – Kingsli: Crna Gora je zemlja potencijala i može biti primjer mirnog i pozitivnog napretka i društvene kohezije

Crna Gora može da bude inspiracija i primjer napretka i mira i ima istorijsku šansu na putu ka Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka v.d Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, dr Ljudmile Mile Popović i Pudže Kingsli (Pooja Kingsley), regionalne savjetnice za konflikte britanskog Ministarstva vanjskih poslova.
Foto:Portonovi


Popović je iskazala zadovoljstvo povodom iskazanog interesovanja britanske Vlade za rad Direktorata za interkulturalizam i Britanske ambasade izradi nove nacionalne Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju.

„Direktorat za interkulturalizam je jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za unapređenje društvene kohezije za mirnodopski razvoj, na taj način stvaramo sistemski pristup pozitivnoj transformaciji društva za napredak zemlje i svih njenih građana. Zaštita ljudskih prava, insistiranje na zajedničkoj odgovornosti za budućnost, i promovisanje humanističkih vrijednosti su preduslov za ostvarivanje opšte ljudske bezbjednosti zarad istinski održivog razvoja“, istakla je Popović.

Osvrnuvši se na intenzivan rad Direktorata, Popović je upoznala prisutne sa dosadašnjim aktivnostima i dostignućima. Poseban fokus je stavljen na proces izrade Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju, koji se zasniva na stvaranju tri ključna modela interkulturalizma – miran suživot, solidarnost i su-odgovornost za zajedničku budućnost.

Kingsli se zahvalila Popović na gostoprimstvu i kazala da pozdravlja ono što je čula u vezi sa radom i planovima direktorata u vezi sa daljim osnaživanjem i integracijom Crne Gore i planovima da se Crna Gora plasira kao regionalni model.

Ispred Direktorata, na sastanku je uz Popović učestvovao i savjetnik Kristjan Dukaj. Predstavnici Direktorata su upoznali Kingsli sa izazovima sa kojima se suočava Direktorat za interkulturalizam kao i sa izuzetnim mogućnostima za realizaciju punog potencijala interkulturalizma, i dodali da cilj Direktorata jeste da Crna Gora bude prepoznata kao model zemlja interkulture.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments