Popović: “ARS” ukinut jer je simbolički trebalo slomiti ono što ima vitalnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Gradski.me

Dolazak na čelo Ministarstva kulture osobe koja ima otvorene fašističke stavove prema Crnoj Gori i Crnogorcima i integrisanje četiri resora u jedno ministarstvo – sve to je dio projekta kojem je cilj da obezglavi crnogorsku kulturu. Časopis “ARS” je ukinut jer je simbolički trebalo slomiti ono što ima vitalnost, ocijenio je književnik i urednik tog časopisa Milorad Popović, u emisji “Knjiški ljudi” Gradske TV.

“Naša mediokritetska svijest među intelektualcima i doktrinarna neoliberalna glupost da je tržišni novac mjera svega, dovela nas je do toga da 10 popova sruše državu. Očekivao sam to, i očekivao sam udar na mene. Lošim radom, opstrukcijama i dovođenjem diletanata, pripravnika na mjesta direktora nacionalnih institucija, dat je doprinos uništenju crnogorske kulture i u tom kontekstu je “ARS” likvidiran”, kazao je Popović.

Sve to je, kako dodaje, mali dio mračne crnogorske priče upakovan sa namjerom da se u dogledno vrijeme uništi crnogorska nacija, kao kičma crnogorskog građanskog bića.

“Ipak, u Crnoj Gori ima dosta pametnih i obrazovanih ljudi. Stoga sam optimista i vjerujem da ćemo se izvući iz ovog mraka, jer su svi daroviti ljudi na našoj strani, građanskog, proevropskog, modernog promišljanja”, istakao je Popović.

“ARS” je, kako navodi književnik, već duže bio na meti.

“Ovo je drugi put da se “ARS ukida” iz političkih razloga. Mi smo ga 1986. osnovali, a već 1988. su članovi “ARS”-a osuđeni zbog nacionalizma i anarholiberalizma. Nakon mog povratka u Crnu Goru 1998. godine, sa Mladenom Lomparom sam dogovorio da obnovimo “ARS”, jer je ostavio traga iako dugo nije izlazio. Željeli smo da napravimo nešto modernije, interaktivno. Imali smo širi kulturološki koncept, modernizaciju tadašnjeg kulturnog i političkog diskursa. To je smetalo birokratama i ljudima koji su uvijek išli linijom manjeg otpora”, podsjetio je Popović.

Dodaje da su ga jedino pozvali iz Glavnog grada i saopštili da će pokušati da pronađu način da se ARS ne ugasi.

Kulturna produkcija u Crnoj Gori kao za vrijeme rata

Komentarišući dodjelu nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” Milutinu Mićoviću, navodi da je jedino banalnije od same knjige predsjednik žirija Siniša Jelušić, koji je i uručio nagradu.

“Knjiga, koja u svom osnovnom toku, osim što je diletantska i nedarovita, ima naci-fašističku i rasističku potku. Takve metafore su dovele do Aušvica, masovnih logora, zločina, Srebrenice”, kazao je Popović.

Problem Crne Gore, kako dodaje, nijesu ni Mićović, ni Jelušić, “već su naši problemi maligni, imaju duboku pozadinu”.

“Ova vlast sprovodi agendu po kojoj sve što nije srpsko ili velikosrpsko treba marginalizovati i to kroz razne modele. Sreća je što je Crna Gora u NATO-u i kandidat za EU, pa ne smiju činiti masovne terore kao 20-ih godina, inače bi to radili, jer je to ista zločinačka politika koja je 90-ih pobila i protjerala toliko ljudi. Naša mogućnost borbe je da pokažemo suštinu – da se borimo za ljudska i univerzalna prava, jer ako bilo kog čovjeka zbog njegovog nacionalnog, vjerskog ili drugog opredjeljenja diskriminišete, to je ugrožavanje elementarnih prava. Ovdje nije riječ o revanšizmu, već o segregaciji sa elemetima aparthejda”, tvrdi Popović.

Kako poručuje, kulturna produkcija u Crnoj Gori je danas kao u ratnom stanju, a u toku je bitka za očuvanje suštine Crne Gore.

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta