Gradski.me

Foto: Gradski.me

Piše: Draško Đuranović

Popis počinje 30. novembra! Tako je to svečano obznanio direktor Monstata Miroslav Pejović, za kojeg se dugo strahovalo da ga je, u javnosti sveprisutna, zamjenica Snežana Remiković zaključala neđe u odajama državne statističke institucije.

Bilo je to – tačno u podne.

Popisivačima su tada iz Monstata već rekli da spreme dovoljno hemijski, popisnih lista, pa i korektore ako treba. Prethodno su, sasvim sigurno, instruktori instruisali popisivače kako da stopiraju snjegočistače, ako već ne mogu ni pješke do udaljenih sela na sjeveru… Oni koji su, hm, već davno obučeni i naučeni, vele pouzdani izvori, zadužili su i biber sprej za rad na sjeveru, koji može biti dobra odbrana popisivača od međeda, ako već ne umijete da se pravite mrtvi, a baš vam je stalo da zaradite veću dnevnicu dok prtite po našim vrletima. 

Dva sata kasnije, nova objava. Ne iz Monstata, nego od premijera Milojka Spajića: popis počinje 3. decembra!

Kako to, pitali su se i novinari i javnost? Pa lijepo: Milojko baš voli da učini. Nakon oštrih reakcija iz vrha DPS-a, SD-a i ostale crnogorske opozicije, premijer se, iako začuđen zbog svih tih trivijalnosti oko nekog tamo popisivanja, ipak odlučio da će popis da odloži za tri dana.

Jeste, premijer, koji se samo dan ranije povinovao naređenju vrhovne komande bivšeg Demokratskog fronta – znate već: Andrije Mandića i Milana Kneževića – da popis počne 30. novembra, osmjelio se da sve odloži za tri dana.

Bilo je to oko 15 sati.

Pa su onda iz parlamentarne većine hitno pozvali Spajića na raport. Tu je, povjerio se Milan Knežević, bilo povuci-potegni. Te parlamentarna većina veli da se ide na popis 30. novembra, tj. danas, a Spajić, opet, onako demokratičan, hoće dogovor sa opozicijom, sve radi budućnosti. Ne koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“, nego baš ono svekolike Crne Gore.

Neđe oko 17 sati, djelovalo je to baš dramatično. Knežević je prenio stav ZBCG da popis ne treba da se odgađa. A onda se, kao lider prosrpske i proruske koalicije, zabrinuo za – Crnogorce, jer ,,DPS ovakvim ponašanjem najveću štetu nanosi Crnogorcima“. Tada je, onim znavenijim, bilo mnogo toga jasnije: da Knežević, Mandić i ekipa prihvataju odgađanje za tri dana jer su sigurni da je popis već pripremljen. Hm, bolje rečeno – zgotovljen. 

A onda su se Crnogorci iz DPS-a, koji su ranije tog dana ultimativno tražili odgađanje popisa jer ,,nema uslova“, okupili da vijećaju što im je činiti na Predsjedništvu Demokratske partije socijalista.

Bilo je to oko 18 sati.

I sve je i dalje djelovalo dramatično, baš kao 1968. kada je zasijedala jedna partijska komunistička organizacija na sjeveru, ono kada su Rusi ušli u Čehoslovačku. E, tada je ta partijska ćelija postavila ultimatum trupama Varšavskog ugovora da u roku od 48 sati napuste teritoriju Čehoslovačke. Napisan je bio i partijski zaključak i vjerovatno bi telegramom bio proslijeđen Centralnom komitetu Crne Gore, da jedan, malo skeptičniji partijac, nije upitao sekretara organizacije – što da rade ako Rusi ne odu iz Čehoslovačke za 48 sati?

,,Ništa, imaćemo novi sastanak“ – odbrusio mu je glavni partijac u selu.

E, sad, ovo nije vrijeme Hladnog rata, ali je saopštenje sa Predsjedništva DPS-a djelovalo kao da je neko osmislio istu strategiju. Ne povlačenja tenkova iz Čehoslovačke, nego prihvatanjem odgađanja popisa u Crnoj Gori – za tri dana.

Pokazalo se, vele u vrhu DPS-a, da je bila tačna njihova teza da nijesu ispunjeni svi uslovi, da je pritisak urodio plodom i da je premijer Spajić, kada je dobro razmislio, prihvatio zahtjev da popis bude odgođen. Pogađate već – za 3. decembar!

A DPS i ujedinjena opozicija će uraditi da sve ono što je Milojko obećao, a do sada nije ispunio, bude odrađeno. Da, u tri novembarska dana biće, valjda, ispravljeno sve što nije valjalo, Monstat će vratiti one ,,opozicione popisivače“ koje nije htio da registruje i koje je, koliko juče, stavio van spiska. E, da: biće, kao što je i u Zakonu o popisu – Crkva Srbije neće voditi kampanju, Beograd će biti neutralan, bilbordi po Boki će ostati, ali ko to više gleda…

Bilo je to oko 18 sati.

Onda je Milojko Spajić najavio hitnu, vanrednu, konferenciju za medije u Vladi Crne Gore. Sam za stolom, sam među novinarima, držao se junački i saopštio da će popis biti – 3. decembra! Popis će, veli premijer, ,,kvalitativno pokazati da smo napredovali kao društvo u posljednjih 10 ili 20 godina“.

Bilo je to u 19 i 30. Priča je završena. Napredovanje obezbijeđeno. Popis može da počne. Čuš popis, ma biće to prava popisijada. Samo da se vojvoda Mandić ovih dana ne izlane i već nam sad kaže rezultate.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta