foto: Gradski.me

U Budvi je sinoć svečano otvorena prva MICEB konferencija (Montenegrin International Conference on Economics & Business) na temu “Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji”, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. 

Konferencija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, okuplja renomirane naučnike i istraživače, predstavnike međunarodne poslovne zajednice kao i kreatore ekonomskih politika.

Veliku podršku prvoj MICEB konferencije je pružila i Vlada Crne Gore, te je događaju prisustvovao i premijer Dritan Abazović. Istakao je da Vlada dijeli istu viziju ekološke, zelene ekonomije u Crnoj Gori kakvu promoviše i ova značajna manifestacija.

“Crna Gora želi da se brendira kao zelena destinacija što znači da ćemo u narednom periodu morati mnogo više da ulažemo u zelenu ekonomiju. Ako postoji zemlja koja bi mogla biti pilot za neke zelene projekte onda je to naša država zbog svojih karakteristika jer se sistem lakše mijenja nego u nekim ogromnim državama. Moramo znati da u ovome leži naša budućnost, svi biznisi trebaju da imaju zelenu komponentu. Cilj je da preko Vlade, Univerziteta, i drugih organizacija objasnimo da treba da damo podsticaj velikom mozaiku zelene tranzicije u Crnoj Gori,” kazao je Abazović.

Prisutnima se obratila i Nj. E. ambasadorka EU u Crnoj Gori, gospođa Oana Kristina Popa, te istakla važnost ovakvih i sličnih manifestacija.

“Evropa se danas sreće sa mnogim izazovima. Primorani smo da biramo kratkotrajna rješenja, suočeni smo sa situacijama zbog kojih moramo da žrtvujemo ciljeve propisane Pariskim sporazumom. Moramo ostani na putu dekarbonizacije izvora energije. Čak i kada se susrećemo sa krizom energenata, EU se zalaže da se u Crnoj Gori izvori energije zamijene onim održivijima. Ovo što radimo danas će odrediti budućnost naše djece. Hajde da zajedno dekarbonizujemo naš kontinent. Naš moto je: Zeleno za život, zeleno za rast, zeleno za EU,” podvukla je Kristina Popa.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta