Popa Krivokapiću: Iako je Crna Gora napredovala u nekim poglavljima, problemi su vidljivi u oblasti vladavine prava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se danas sa ambasadorkom Oanom Kristinom Popom, koja mu je uručila ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu EU integracija.

Premijer Krivokapić se zahvalio na Izvještaju, te dobronamjernim i konstruktivnim smjernicama Evropske komisije, uz konstataciju da svaki novi Izvještaj o napretku doživljava kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na svom putu ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Premijer je naglasio da je Vlada, na čijem je čelu, u potpunosti posvećena evropskim i evroatlantskim vrijednostima, što se očitava u činjenici da je, na svakoj sjednici Vlade, prva tačka posvećena upravo evropskim integracijama.

„Naročito me raduje što je Evropska komisija konstatovala usklađenost naše vanjske politike sa stavovima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije”, kazao je.

Takođe je istakao važnost sinhronizovanog djelovanja sve tri grane vlasti u Crnoj Gori, kako bismo što prije došli do neophodnih reformi.

Ambasadorka Popa je istakla da je Izvještaj o napretku važan instrument, odnosno set smjernica koji pomaže Crnoj Gori da prilagodi i usaglasi sopstveni sistem sa Evropskom unijom. Prema njenim riječima, iako je Crna Gora napredovala u nekim poglavljima, najočitiji problemi su vidljivi u oblasti vladavine prava, odnosno Poglavlju 23.

Ambasadorka je ponovila konstataciju da je vanjska politika naše zemlje stoprocentno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

„Podrška od više od 70 odsto građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji naše je i vaše zajedničko postignuće. Međutim, visoka podrška podrazumijeva i visoka očekivanja građana”, poručila je.

Premijer Krivokapić je istakao da će politiku Vlade u 2022. godini obilježiti tri razvojna programa, i to: ekonomsko-finansijski „Evropa sad!”, administrativno-pravni „Evropa ovdje!”, i investicioni „Crna Gora odmah!”, uz konstataciju da naša zemlja optimistično gleda i računa na novi Garantni fond za Zapadni Balkan.

Ambasadorka Popa je ponovila riječi, koje je predsjednica Evropske komisije uputila Crnoj Gori, prilikom njene nedavne posjete Podgorici.

„Mi vas želimo u Evropskoj uniji”, kazala je, uz napomenu da je u pitanju dvosmjerni proces, koji zahtijeva ozbiljne reforme, na čemu će EU nesebično pomagati Crnoj Gori.

Obje strane su, na koncu susreta, istakle zahvalnost na otvorenom dijalogu i zadovoljstvo zbog nastavka saradnje.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta