pixabay

Foto: Pixabay

Evropljani ne podržavaju napore Evropske unije da kontroliše neregularnu migraciju te zahtijevaju jaču kontrolu granica.

Naime, Euronews je sproveo anketu među 26.000 ispitanika u 18 država članica uoči izbora za Evropski parlament koji će se održati između 6. i 9. juna.

Prvo istraživanje ove vrste pokazuje da 51 odsto Evropljana ima negativnu ocjenu uticaja bloka na migracionu politiku, dok samo 16 odsto ima pozitivan stav.

U međuvremenu, 32 odsto kaže da uticaj nije bio ni pozitivan ni negativan.

Rezultati dolaze mjesec dana nakon što je potvrđeno da je EU zabilježila 1,14 miliona zahtjeva za azil 2023. godini, što je najveća brojka od 2016. godine.

Nezadovoljstvo migracijskom politikom EU pretvara se u sveobuhvatan zahtjev za jačanjem graničnih kontrola u cilju borbe protiv neregularnih migracija, a 71 odsto ispitanika u anketi se slaže da bi to trebao biti glavni fokus u narednim godinama.

Poljska (86 odsto), Bugarska (83 odsto) i Finska (83 odsto) bilježe najviši nivo podrške ovom pravcu, što je i većinsko mišljenje u svim ispitanim zemljama.

Nasuprot tome, 28 odsto Evropljana kaže da bi blok umjesto toga trebao dati prioritet “politici dobrodošlice imigrantima u ime humanističkih vrijednosti”.

Primijetno je da su Španija (41 odsto) i Italija (39 odsto), najprihvatljivije za ovaj pristup.

Izvor: Klix

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta