Foto: Printscreen

Premijer se oglasio ubrzo nakon incidenta i zaprijetio građanima da im neće zaboraviti kćerkine suze i strah uz poruku da će u zemlji vladati red i zakon na koje nijesmo navikli i da ćemo to uskoro da vidimo?!

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović pokušali su juče da obmanu crnogorsku javnost da su građani koji su blokirali magistralni put prema Nikšiću, u mjestu Bogetići, napali službeni automobil Vlade Crne Gore i time ugrozili život premijerove kćerke. Prećutali su činjenicu da je Vladino vozilo pokušalo da probije blokadu, a onda u povratku, kada je policija obezbijedila prolaz i razmakla građane, „pokupilo“ dvojicu građana koji su bili na cesti. Vozač ih je potom zbacio sa haube pošto je dao gas, i udaljio se ne osvrćući se na njih. 

U incidentu su povrijeđena oba muškarca, srećom ne teže. Branislava Vukovića policija je odmah prevezla u nikšićku bolnicu, jer nije mogao da se oslanja na nogu, dok je drugi povrijeđeni odbio da ide na pregled i ostao je na Bogetićima.

PREKRŠEN PROTOKOL

Premijer se oglasio ubrzo nakon incidenta i zaprijetio građanima da im neće zaboraviti kćerkine suze i strah uz poruku da će u zemlji vladati red i zakon na koje nijesmo navikli i da ćemo to uskoro da vidimo?!

– Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite – prijetio je građanima sa Tvitera Zdravko Krivokapić.

Ubrzo potom javnosti se obratio i ministar Sergej Sekulović s porukom da je „napad na štićenu ličnost alarm za sve nas“, ,,prevazlazi granice“ i da je „izuzetno opasno po društvo u cjelini, sa mogućim nesagledivim posljedicama“.

Za volanom automobila, prema informacijama Pobjede, bio je policijski službenik Dražen Jeknić. On je angažovan kao takozvano šire obezbjeđenje premijera i vozi članove negove porodice. U vozilu je, na mjestu suvozača, bio još jedan muškarac, ali, za sada nema informacija ko je on i u kojem svojstvu je bio u automobilu, odnosno da li je i ta osoba štićena ličnost ili, možda, obezbjeđenje premijerove kćerke.

– Vozač službenog vozila svojim postupcima doveo je u opasnost građane koji su bili na putu i štićenu ličnost, jer nije postupio u skladu sa policijskim ovlašćenjima i pravilima u takvim situacijama – objasnio je naš nezvaničan sagovornik iz policije.

Prema njegovim riječima, procedure nalažu da vozač štićene ličnosti, prije nego krene na put, prethodno mora da se informiše u centru bezbjednosti, u konkretnom slučaju nikšićkom, kojom trasom je bezbjedno da prođu.

– On to očigledno nije uradio – ističe naš sagovornik.

Vozač premijerove kćerke, umjesto poštovanja protokola, odlučio je da „mercedesom“ registarskih oznaka PG CG 301 probije blokadu.

SVJEDOČENJA

Pobjedi se juče javila osoba koja je bila u koloni automobila i čekala da se omogući prolaz ka Nikšiću.

– Moje vozilo bilo je treće u koloni. Onda je, u jednom trenutku, pored mene prošao crni, luksuzni automobil i bez zaustavljana uletio pravo u blokadu i građane. Obratio sam pažnju, jer dok je prolazio pored mene vidio sam da su CG tablice. Narod i policija su opkolili taj automobil i sve je trajalo nekoliko minuta. U jednom trenutku policija je razmakla narod i samo sam vidio kako se automobil velikom brzinom kreće natrag ka Podgorici – ispričao je ovaj svjedok.

Kaže da nije imao pojma što se sve dešavalo dok se i sam nekoliko sati kasnije nije vratio u Podgoricu, a onda je pročitao premijerov Tvit, što ga je naljutilo i odlučio je da nas pozove.

– Svjedočio sam da je taj automobil uletio u narod. Što se poslije tamo dešavalo ne znam, ali ovo sam vidio svojim očima – kategoričan je naš sagovornik.

Jedan od aktera incidenta, Branislav Vuković, rekao je sinoć nikšićkoj televiziji da je, kada je vozilo došlo do raskrsnice, „nastala gungula“.

– Počeo je da provocira vozač iz vozila. Policija je odmah reagovala, da se to vozilo vrati za Podgoricu odakle je došlo – ispričao je Vuković, koji je na Bogetićima bio sa dvanaestogodišnjim unukom.

Kada je osjetio udar u noge, kako kaže, pogledom je tražio unuka i bio je leđima okrenut. Od udara je završio na haubi.

– Nijesam mogao da se pomjerim, da se uhvatim. Da sam bio u ležećem položaju, mogao sam da se uhvatim za retrovizor. Ne znam ni sam, Bog mi je pomogao, pa sam se okrenuo i pao pored vozila – rekao je on.

Poslije Vukovićevog svjedočenja premijer se opet oglasio na Tviteru i objavio dva snimka dijela incidenta, naslovljena ćirilicom „snimak obezbeđenja iz napadnutog auta“. Na snimcima iz vozila vide se ljutiti građani koji su opkolili automobil nakon što je vozač pokušao da „preko njih“ prođe do Nikšića, policija koja ih odbija i pokušava da napravi prolaz, a čuje se glas vozača koji kolegama saopštava da je to službeno vozilo policije i da im se obezbijedi prolaz. Na jednom od snimaka vidi se i trenutak kada vozač silom pokušava da prođe kroz okupljenje građane.

Na drugom snimku je trenutak kada vozilo kreće, pošto je policija sklonila građane i kada je automobil „pokupio“ dvojicu muškaraca koji su bili na cesti i potom ih vozač zbacio. „Pokupio“ je i jednog od kolega, ali je on uspio da se skloni prije nego je ovaj ubrzao.

Na snimku se čuje i i ženski glas: „Sergeja zovite“… 

Krivokapić se porukom uz ova dva snimka obratio predsjedniku države Milu Đukanoviću.

– Da li ste i na ovo mislili, Đukanoviću, kada ste juče kazali da ćete se boriti za Crnu Goru svim sredstvima? Nećete zaustaviti ni Crnu Goru, ni mene, ni po cijenu života. Mir, red i zakon – napisao je on u novom prijetećem obraćanju.

Svjedokinja ovog događaja, predsjednica Patriotsko-komitskog saveza Tatjana Knežević-Perišić ispričala je sinoć Pobjedi da je službeno vozilo Vlade pokušalo da probije njihovu blokadu i zaputi se ka Nikšiću.

– Opkolili smo ga, jer nije bilo jasno kako je prošao i htjeli smo da vidimo ko je i kuda će. Pošto im nijesmo dozvolili prolaz, vozač je u povratku, bukvalno pokupio dvojicu građana i dao gas. Ovaj momak je odmah pao, a Brano se skotrljao. Mislili smo da ga je pregazio, a on je odjurio. To je to – kaže Knežević-Perišić.

Kategorična je da je incident izazvao vozač službenog vozila koji je zahtijevao da policija ukloni građane i omogući mu prolaz ka Nišiću, ali je poslije razgovora sa kolegama policajcima pristao da se okrene i vrati natrag.

Iz Uprave policije sinoć su saopštili da je njihov službenik, obavljajući službene dužnosti „naišao na grupu“ građana na Bogetićima.

Istakli su i kako je „policijski službenik pokušao da se službenim vozilom što prije udalji sa ove lokacije“.

REAKCIJE

Povodom incidenta oglasili su se iz Demokratske partije socijalista sa zahtjevom crnogorskom pravosuđu da „ne smije da podlegne pritisku ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića“.

– Pravo je pitanje šta, uprkos zabranama saobraćaja, članovi premijerove porodice rade na relaciji Podgorica – Nikšić?! Zar za njih ne važe mjere, zbog kojih su navodno upravo danas zaustavljene hiljade građana koji su krenuli da izraze svoj stav zbog diskriminacije koju sprovodi ova Vlada? Još jedno je pitanje, kako to da premijer, prije nego što je utvrdio sve okolnosti događaja, sebi daje za pravo da prijeti građanima – saopštio je član predsjedništva DPS-a Aleksandar Žurić.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković najavio je juče da će ova partija inicirati kontrolno saslušanje ministra Sekulovića, zbog, kako je rekao, skandaloznog ponašanja službenika MUP-a.

Incident na Bogetićima za Pobjedu je komentarisao bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je rekao da očekuje od nadležnog tužioca da odmah preduzme mjere iz svoje nadležnosti „i procesuira odgovorna lica za nedolično ponašanje osobe koja je upravljala službenim vozilom Vlade i svojim postupkom ugrozila živote i bezbjednost građana“.

Milošević: Nije opravdanje da pojedinci službenim vozilima idu kroz masu

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić sinoć je na Tviteru objavio snimak na kojem se vidi i čuje državni sekretar u MUP-u zadužen za sektor policije Rade Milošević koji upozorava da „nije opravdanje da pojedinci službenim vozilima na način idu kroz masu“.

– Mogao je neko da pogine. Mi u tim situacijama moramo da budemo pribrani.To su ljudi koji imaju iskustva i moraju da znaju kako trebaju da se ponašaju u takvim situacijama. Mi ne smijemo da se ponašamo kako se ponašala prošla vlast, DPS – rekao je on.

Zbog toga, kazao je, svako kršenje od bilo koga, od zaposlenih u Upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, bilo kojem drugom organu trebalo da bude sankcionisano.

Savjet: Uprava policije  dovela je u opasnost i građane i štićenu ličnost

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je sinoć da Uprava policije nije bila adekvatno pripremljena za najavljene proteste „i da je izostala odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane tako i štićenu osobu“.

– Na osnovu dostupnih podataka Savjet nije uvjeren da je Uprava policije osigurala plansku i organizovanu aktivnost – ističe se u saopštenju.

CGO: Službena vozila ne smiju Ugrožavati živote građana

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje oglasila se na svojim Fejsbuk i Tviter stranicama ističući da je policija dužna da sprovodi red, a ne vozilo Vlade Crne Gore.

-Bez obzira na okolnosti, službena vozila ne smiju bahato probijati kolonu i ugrožavati živote građana. CGO želi da pozove i sve društveno-političke aktere da se uzdrže od izjava kojima dodatno podižu tenzije u društvu – istakli su oni.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta