Policija pretresla stan atentatora na Fica, Slovaci se pitaju da li je obezbjeđenje zakazalo

Slovački premijer Robert Fico je u teškom, ali stabilnom stanju, a u ponedjeljak će konzilijum razmatrati da li će biti prebačen za Bratislavu. Policija je pretresla stan u kojoj živi atentator Juraj Cintula, javljaju slovački mediji. Stručnjaci analiziraju da li je Ficovo obezbjeđenje moglo bolje da reaguje i zaštiti Fica.
Foto: AP

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u pucnjavi u srijedu, ostaće na intenzivnoj njezi u bolnici “Ruzvelt” u Banskoj Bistrici, saopštila je vlada Slovačke.

Ljekarski konzilijum sastaće se vjerovatno u ponedjeljak kad bi trebalo da odluči o daljem postupanju i liječenju premijera, poručio je novoizabrani predsjednik Peter Pelegrini.

Očekuje se da će Konzilijum tada razmotriti i njegovo prebacivanje za Bratislavu.

Pelegrini je juče i razgovarao sa Ficom. Tada je izjavio da još ne može da se kaže da je opasnost prošla.

“Može da govori, ali samo nekoliko rečenica nakon čega se stvarno umori jer je pod ljekovima. U ovom trenutku ne možemo reći da je opasnost prošla, jer je premijer Fico za dlaku izbjegao smrt. Da je metak prošao samo nekoliko milimetara pored, govorili bismo o njemu kao pokojnom premijeru”, rekao je Pelegrini.

Policija pretresla stan atentatora

Atentator Juraj Cintula optužen je za pokušaj ubistva sa predumišljajem i prijeti mu doživotna robija, navodi portal tvnoviny.sk. Motiv ubistva je, prema pisanju medija, neslaganje sa politikom aktuelne vlasti.

Nacionalna kriminalistička agencija pretresla je stan 71-godišnjeg Juraja Cintule, u kojem živi sa suprugom. Forenzički tehničari su navodno pronašli potrebne tragove.

“Prilikom utvrđivanja motiva biće važno gde je osoba živela, šta ima kod sebe, možda će se tražiti i drugo oružje”, rekao je bivši istražitelj i advokat Peter Vačok.

Da li je obezbjeđenje adekvatno postupilo

Fico je pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, nakon sjednice vlade. U njega je ispaljeno pet metaka, a dva ili tri su teško ranila slovačkog premijera.

Portparolka Kancelarije inspekcijske službe Andrea Dobjašova izjavila je da je istraga o postupanju telohranitelja premijera Slovačke pokrenuta, a i javnost analizira da li je obezbjeđenje adekvatno reagovalo.

Bivši pripadnik specijalne jedinice policije Češke Lumir Nemec je, na osnovu snimaka sa mjesta napada, ocenio da telohranitelj koji je stajao desno od Fica nije posmatrao dio ispred premijera za koji je bio zadužen i da zbog toga nije na vrijeme primijetio napadača.

“Teško je reći zašto, možda je osjetio neku vrstu prijetnje tamo gdje je bilo više ljudi, ali da je posmatrao svoj dio perimetra, on bi 100 odsto ranije primijetio napadača”, rekao je Nemec za slovački portal Aktuality.sk.

Prema njegovim riječima, tjelohranitelji su morali da budu bliže premijeru jer je on prilazio grupi ljudi.

“Jedina briga tjelohranitelja je osoba koju štiti. U trenutku kad su svi skočili na napadača, jedan telohranitelj je trebalo da se baci na Fica i da ga zagrli. Da napadač nije bio sam, dok je on (Fico) ležao na zemlji sam, drugi čovjek je mogao da dođe sa druge strane i da ga ubije na mjestu”, rekao je Nemec.

Zdenek Harvat, bivši policajac i VIP telohranitelj, smatra da oni koji kritikuju rad Ficovih telohranitelja vjerovatno nikad nisu radili taj posao.

“Napadač je izvukao oružje i opalio za 0,8 sekundi. Čuvar je reagovao za 1,2 sekunde. Ako se ne varam, svih pet hitaca je ispaljeno u roku od 2,5 sekunde. Ovakva brzina reagovanja je veoma respektabilna“, rekao je on.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments