Search
Close this search box.

Policija Kosova zaplijenila oružje na sjeveru, priveden bivši policajac

foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vlasti Kosova saopštile su da su zaplijenile značajne količine oružja na sjeveru zemlje, za koje se sumnja da je tu ostalo nakon napada 24. septembra prošle godine u Banjskoj i Zvečanu.

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža (Hoxha) rekao je na pres-konferenciji da je policija dobila informacije od građana i Kosovske obaveštajne agencije (KIA).

On je zajedno sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom (Xhelal Svecla) saopštio da su racije izvršene u okolini Zvečana, prema mjestu Rudare.

Hodža je kazao da se među zaplijenjenom opremom nalazi oko 1.500 komada municije, deset dugačkih topova, 62 šok-bombe, eksploziv, radio-veze, napunjeni i prazni spremnici, kao i uniforma srpske vojske.

Načelnik policije je rekao da je jedan  bivši pripadnik kosovske policije, već priveden na razgovor, jer se sumnja da je povezan sa oružjem koje je pronađeno u blizini njegove kuće.

Od napada 24. septembra u Banjskoj, kosovske vlasti su više puta predstavile oružje koje je zaplijenjeno na sjeveru zemlje.

U septembru 2023. oružana grupa Srba napala je kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.

Kosovo smatra Srbiju odgovornom za organizovanje i izvođenje napada, što Beograd negira. Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Smatra se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji. Decembra prošle godine, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtjev Kosova izdala nalog za hapšenje Radoičića.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

Izvor: RSE

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci