Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: Pokret penzionera Crne Gore

Razlike u stavovima i gledanjima među pojedinim organizacijama penzionera na aktuelne probleme od vitalnog značaja ne treba da znači nešto neuobičajeno, još manje nepoželjno. Naprotiv, u Pokretu penzionera Crne Gore smatraju da jedobro da se, suprotstavljenim mišljenjima i ukrštanjem argumenata dolazi do optimalnih i konstruktivnih rješenja od interesa za sve penzionere.

“Međutim, smatramo da konstatacije, ocjene i poruke sa sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Nikšić, a što su prenijeli pojedini mediji, obzirom na njihov karakter, na žalost, ne idu u tom pravcu”, kazali su predsjednik pokreta penzionera Crne Gore, Svetozar Čabarkapa predsjednik pokreta penzionera Rožaje, Sadik Klimenta i predsjednik pokreta penzionera Nikšić, Slobodan Batrićević. 

Kako su istakli, podaci o prosječnim prenzijam nikšićkih penzionera u iznosu od 342. eura, sa još znatno nižim primanjima invalidskih i porodičnih penzionera daje povoda za opravdano nezadovoljstvo najstarijoj populaciji ne samo Nikšića nego i u Crnoj Gori uopšte.

“I tu nema nikakvog spora. Ali kada se ovaj glas čuje prvi put, u ovom ternutku, onda imamo pravo da se upitamo gdje je do sada bilo ,,zabrinuto” rukovodstvo penzionera Nikšića kad su najniže penzije bile 125. pa 146. eura i kada su cijene osnovnih životnih namirnica počele vrtoglavo rasti, a standard penzionera da se ruši u istoj ili još višoj srazmjeri”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, tada se penzionerska rukovodstva Nikšića, Podgorice i drugih opštinskih udruženja nijesu oglašavali niti su ni jednom riječju podržali zahtjeve sa velikog protesta penzionera Crne Gore održanom u julu ove godine u Bijelom Polju, kojemu su prisustvovali penzioneri Podgorice, Nikšića i još nekih gradova, kada je poručeno svim društvenim činiocima da penzioneri neće trpjeti dalja ponižavanja i pad u sve dublje siromaštvo. Očigledno, slijedili su vrlo disciplinovano primjer svojih pretpstavljenih oličenih u rukovodstvu Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

“Svježe nam je sjećanjanje na događaj koji se desio ne tako davno kada je član radne grupe za izmjenu Zakona o PIO koji je, kao predstavnik Saveza udruženja penzionera Crne Gore, glasao protiv povećanja najnižih penzija koja je tada iznosila 125. eura. I kako sada protumačiti naknadnu brigu rukovodstva penzionera Nikšića za teško materijalno i socijalno stanje svojih sugrađana sem da se radi o deklarativnom a ne iskrenom zalaganju da se postojeća situacija poboljša. Očigledno se želi postići neki drugi cilj. Vrlo su prozirne namjere čelnika penzionera Nikšića kojima se neargumentovano, paušalnim, opštim i bez ikakvog pokrića izrečenim negativnim ocjenama o radu Upravnog odbora Fonda PIO i direktora Ranka Aligrudića u v.d mandatu, javnosti želi plasirati netačna slika o radu ove institucije”, poručuju iz pokreta penzionera.

Smatraju kako nije normalno da reaguju, i da kritiku bilo koje vrste upućuju oni koji su svojim nehumanim radom, neodgovornim odnosom i nečinjenjem doprinijeli sadašnjem teškom stanju u kojemu se penzioneri nalaze.

“Reaguju oni koji su od članarine sebi obezbijedili visoka primanja, a koja se kreću i do 700. eura; oni koji iz ruke u ruke dijele humanitarnu pomoć i to samo manji dio od sredstava namijenjenih za ove namjene; oni koji dijele stanova na osnovu pravilnika koji su donijeli po svojoj volji i svojoj mjeri; oni koji su ugovarali tendere za izgradnju stanova na nezakonit način, skriveno od javnosti i koji ne dozvoljavaju uvid u finabsijsku dokumentaciju”, navodi se u saopštenju.

Kako su istkli, sve navedene i mnoge druge zloupoterbe, malverzacije i nesavjestan rad koji ima karakter krivičnih djela sadržane su u izvještaju Komisije Fonda PIO za koju su prilikom njenog imenovanja glasali i predstavnici Saveza, a čije nalaze sada ne priznaju.

“Nadaju se da će neargumentovanom kritikom rada Fonda izdejstvovati smjenu vd direktora i tako zataškati sve svoje prljave radnje i postupke. Toga se drži i rukovodstvo penzionera Nikšića pa tobože zabrinuti za penzionere traže smjenu čovjeka koji se odlučno, argumentovano i činjenično bori protiv nepravilnosti u radu i ovog udruženja. Pa iz sve snage hoće da sačuvaju svoj monopolski položaj u izgradni stanova i njihovoj raspodjeli i da izbjegnu polaganje računa za svoje postupke”, kazali su u saopštenju.

Poručuju da, Pokret penzionera tim povodom ističe svoj čvrst stav da se, čitav ovaj projekt ubuduće mora odvijati izvan penzionerskih struktura.

“Nikako kao do sada. Dodjela stanova mora imati dominantno socijalni karakter, jer samo takva raspodjela može biti pravična i humana. To znači stanovi penzionerima se mogu dodjeljivati samo na zakup, a ne u vlsništvo. I neka ovi dušebriznici ne misle da će porodice penzionera kojemu je dodijeljen stan na korišćenje poslije njegove smrti biti izbačeni na ulicu. To se neće dogoditi. A mi imamo i za to rješenje – pravično i humano, ako vam to nešto znači”, zaključuju u saopštenju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta