Cetinjski manastir da bude u vlasništvu Prijestonice, Vlada da povuče odluku

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Skupština Prijestonice podržava Inicijativu za ravnopravno korišćenje Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vjernicima i svim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, navodi se u zaključcima nakon današnje sjednice, o kojima će se odbornici naknadno izjasniti.

Skupština Prijestonice ukazuje da očuvanje ljudskog dostojanstva mora biti osnovno opredjeljenje države.

“Ljudska prava i slobode kao sadržaj ljudskog dostojanstva trebaju biti neprikosnoveni. Obaveza svih državnih organa, svih grana vlasti, jeste da ih poštuju i štite. Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i svještenstvu Crnogorske pravoslavne crkve”, dodaje se u saopštenju.

U cilju zaštite ljudskih prava i sloboda Skupština Prijestonice poziva predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

“Skupština snažno osuđuje i protestvuje zbog djelovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja i povuče donijete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prijestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu”, ističe se u saopštenju.

Nadležne državne institucije pozivaju da, u skladu sa zakonom, sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prijestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska – crkve Srbije.

Skupština, kako se navodi, zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti.

“Ovlašćuje se gradonačelnik Prijestonice da, u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prijestonice i angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prijestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme pravne radnje kako bi se Cetinjski manastir, kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbijedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja”, navodi se u saopštenju.

Nastavak sjednice Skupštine Prijestonice zakazan je za petak 17. septembar u 10 sati.

Izvor: CDM

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta