Podrška EU u postizanju standarda u veterini i bezbjednosti hrane

Evropska unija će nastaviti svoju podršku Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ohrabrujući ih da nastave sa postignutim rezultatima, posebno u kontekstu napretka ka zatvaranju poglavlja 12 - Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarni nadzor, poručila je evropska komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kiriakides, koja se u okviru radne posjete Crnoj Gori.
Foto: gov.me

Kirikaides se susrela sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimirom Jokovićem i direktorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovićem u Vili Gorica.

Tokom sastanka, kako navode u saopštenju Ministarstva, posebna pažnja je bila usmjerena na perspektivu zatvaranja poglavlja 12, uključujući aktuelna pitanja u oblasti bezbjednosti hrane, veterine i fitosanitarnih poslova.

„Sa ministrom razgovarali smo o tome kako da nastavimo u tom pravcu, uključujući jačanje standarda bezbjednosti hrane u Crnoj Gori i produbljivanje zajedničkog rada na sprječavanju širenja životinjskih bolesti kao što su ptičiji grip i afrička svinjska kuga. Radujem se zajedničkom radu i kada je u pitanju jačanje kapaciteta za implementaciju i sprovođenje zakonodavstva EU. Spremni smo da pružimo podršku u tom pogledu“, kazala je Kiriakides.

Ministar Joković je predočio aktivnosti koje se sprovode u pravcu razvoja administrativnih kapaciteta, posebno kroz izgradnju objekata za preradu nus-proizvoda životinjskog porijekla, analizu laboratorijskih kapaciteta sa procjenom finansijskih ulaganja te izgradnju i opremanje graničnih inspekcijskih lokacija za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu u skladu sa EU standardima.

Ministar je posebno naglasio značaj IPARD programa, kao najvećeg EU fonda za zemlje kandidate kao i svih IPA projekata i ostalih fondova koji su na raspolaganju, a finansiraju se od strane EU, koji utiču na uspostavljanje i jačanje neophodnih sistema i institucija, uz obavezno usaglašavanje sa zakonskim standardima Evropske unije.

Direktor Đaković naglasio je da je crnogorska politika bezbjednosti hrane usklađena sa evropskim standardima, prilagođena nacionalnim potrebama i zakonski precizno definisana kako bi osigurala zaštitu zdravlja potrošača kroz proizvodnju i promet bezbjedne hrane u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments