Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, oštetili državu za 18.000 eura

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, su u nastavku aktivnosti na predmetu kodnog naziva „Blinker“, podnijeli dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Gradski.me
Foto: Gradski.me

Kako navode, sumnja se da su D.K.P., G.B., D.V., M.V., B.M., i pravno lice d.o.o. „U.V. VUKOVIĆ“ Danilovgrad, izvršili više krivičnih djela čijim je izvršenjem nastupila šteta po budžet Crne Gore u iznosu od preko 18.000 eura.

Dodaju da su među prijavljenim licima i službena lica – inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja su kako se sumnja, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Kazali su da se ostala osumnjičena fizička lica terete se za krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, kao i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, dok se pomenutom pravnom licu na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

„Naime, službenici Sektora za borbu protiv kriminala su preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti došli do sumnje da su pomenuta lica izvršila krivična djela koja im se stavljaju na teret tako što su: službena lica – inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zloupotrijebili svoj službeni položaj, na način što su u jednom predmetu, iskorišćavanjem svog službenog položaja u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i drugog, u ovom slučaju fizičkom licu B.M., omogućili dobijanje razvojne premije u stočarstvu za 2023. godinu, iako su znali da isti nije ostvario pravo. Oni su na taj način navedenom licu omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 5.900 eura, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore“, saopšteno je iz MUP-a.

Kazali su da su u drugom predmetu ova lica osumnjičenima D.V. i M.V. i njihovom pravnom licu d.o.o. „U.V. VUKOVIĆ“ Danilovgrad, omogućili dobijanje premija u mljekarstvu za pet mjeseci 2023. godine, na koji način su im omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 12.414 eura, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore.

„Službenici Sektora za borbu protiv kriminala intenzivno nastavljaju aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju državnih službenika i drugih lica, koja vrše koruptivna i druga krivična djela, čijim izvršenjem se nanosi direktna šteta po budžet Crne Gore i njenih građana“, zaključili su iz MUP-a.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments